INFONET-468X60-BANNER

Betonska biblioteka Jogananda je okupana u prirodnom svetlu

26.01.2015. | Inhabitat

Jogananda biblioteka na Univerzitetu Šolini u Solanu, Indija, je četvorospratna betonska struktura okupna u prirodnom svetlu. Delo je arhitektonskog biroa Studio Archom, a raspored njenih praznina i volumena se šire u terase i postaju prirodni kontejneri svetla koji takođe pomažu u kontroli temperature i klime unutar zgrade.

Zgrada, koja fizički manifestuje filozofiju biotehnološkog kampusa, počinje kao uski pojas ekstrudiranog, osenčenog prostora u okviru prva dva sprata. Ovaj deo strukture smešta istraživačke ćelije i sale za diskusiju za starije studente i nastavno osoblje.

Dva gornja sprata su napravljeni dublji kako se konture povlače, a front ostaje poravnat. Ovo omogućava stvaranje velikog centralnog dvorišta koji pruža uniformisano, indirektno osvetljenje na sve spratove i u sve delove zgrade.

Centralni deo objekta je projektovan kao dvorište koje spaja različite praznine i volumene biblioteke. Prostorna superstruktura i eksluzivnost visine podižu ulogu biblioteke na kampusu i daje vrednost kampusu kao međunarodnoj akademskoj destinaciji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;