Spoj švedske i japanske arhitekture na primeru hotela u Stokholmu

04.12.2014. | Dezeen

Švedski arhitektonski biro „White Arkitekter“ je nedavno proširio „Yasuragi Spa“ hotel sa blagim japanskim uticajem.

Novo proširenje hotela od betona i tamnog drveta se nalazi blizu Stokholma i izgrađeno je na vrhu postojećeg krila sa pogledom na šumu i obližnji zaliv. Ovo dugačko, moderno proširenje smešta 27 novih soba i spaja švedsku arhitekturu sa tradicionalnim japanskim dekorom.

Japanski arhitekta Jođi Kasađima je projektovao „Yasuragi Spa“ hotel davne 1970. godine. On je prvenstveno korišćen kao konfenercijski centar pre nego što je pretvoren u hotel japanskoh stila 1997. godine. Najnovije brilijantno produženje hotela prati originalnu estetiku i teži „da se igra sa istom vrstom materijala i stila, ali na moderniji i minimalistički način“.

Produžetak je napravljen od betona i lokalne tretirane borovine, ima visoki plafon sa prozorima pune spratne visine koji omogućavaju prodor obilja količine prirodne svetlosti i pružaju veličanstvene poglede na zaliv „Höggarnsfjärden“.

Mirni enterijer poseduje nameštaj, tekstil i šare u japanskom stilu napravljeni od prirodnih materijala koji naglašavaju vezu sa okolnom prirodom. Arhitekte su objasnile skandinavsko-japanski mešavinu ovako: „Moderni japanski i švedski stil imaju mnogo sličnosti u njihovom minimalistično jednostavnom izrazu, i mi smo samo iskoristili te sličnosti.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...