INFONET-468X60-BANNER

Kuća u Australiji izgrađena na peščanoj dini

06.11.2014. | The Guardian

Australijska arhitektonska firma Jacskon Clements Burrows je nedavno završila kuću „Sape Schanck“ - drvetom obloženu savremenu strukturu koja se dramatično izdiže iznad talasastog pejzaža dina u Australiji.

Kuća je smeštena na vrhu jedne peščane dine, i prekrivene je sa velikim staklenim prozorima koji pružaju široke poglede na raznovrsni pejzaž. Kuća je opremljena sa potpuno automatizovanim električnim sistemom, rezervoarima za sakupljanje kišnice, kao i sa elementima za zasenčenje koji smanjuju zagrevanje kuće.

Geometrijska forma drvom obložena je bila inspirisana ostacima izdubljenog, nagorelog panja koji su arhitekte iz biroa Jackson Clements Burrows pronašli kada su posetili lokaciju. Inspirisani ovim sirovim oblikom, arhitekte su koristile panj kao odskočnu dasku za proces projektovanja eksterijera i enterijera kuće.

Niži nivo svetlije boje doma formira bazu nalik dini koja deluje kao prirodni produžetak pejzaža. Gornji, drvom obloženi nivo kuće je zamišljen kao izdubljeni panj orijentisan ka severozapadu kako bi bio okrenut ka prelepom pejzažu.

Kuća je podeljena u tri glavne oblasti koje smeštaju sve ono što je potrebno penzionisanom paru i njihovoj velikoj porodici koja ih često posećuje. Glavni deo gornjeg nivoa koji štrči ka okolnim peščanim dinama smešta zajedničke oblasti, uključujući kuhinju, dnevnu sobu, trpezariju, dnevni boravak, garažu i vešeraj.

Glavna spavaća soba i apartman se takođe nalaze na gorenjem nivou i oni se granaju iz glavne zapremine nalik panju. Gornji nivoi su obloženi u drvene daske koje su obojene u crnu boju. Gostinjske sobe se nalaze na nižim nivoima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;