Masivni svetlarnik omogućava novi život staroj crkvi u Španiji

03.11.2014. | Architizer

U starom gradu Korbera de Ebre u Taragoni u Španiji, arhitektonski biro Ferran Vizoso Architecture je odneo pobedu na konkursu za transformaciju stare crkve kako bi se omogućio pristup objektu bez obzira na vremenske uslove.

Projektanti su morali da poboljšaju objekat bez promene njegovog istorijskog izgleda. Dakle, crkva je obnovljena tako da uključi novi transparentni krov koji donosi obilje prirodnog svetla.

Arhitektonski biro Ferran Vizoso je projektovao renoviranje ove crkve od 1.050 kvadratnih metara za opštinu Korbera de Ebre i vladinu instituciju „Generalitat de Catalunya“. Klijenti su želeli da koriste transparentni EFTE plastični krov kako bi sprečili dalje propadanje objekta od kiše, vetra i drugih klimatskih uslova. Ova nova krovna struktura pruža zajednici obnovljeni višenamenski prostor koji spaja prirodu sa starim ruševinama.

Ogromni svetlarnik, koji obuhvata najveći deo krova, je konstruktivna intervencija koja služi da pruži obilje prirodnog dnevnog svetla širom objekta. Prirodni vetrovi teku kroz otvorene prozore i lukove strukture i pomažu u ventilaciji celog područja.

Ova crkva je odlučno očuvana uz pomoć tima arhitekata iz biroa Ferran Vizoso, a oni su ujedno i pružili stanovnicima Korbera de Ebrea prostor koji odiše romantičnim utiskom i istorijskim karakterom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...