INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u Australiji visi preko ivice provalije

08.09.2014. | Inhabitat

Australijska firma specijalizovana za prefabrikovanu arhitekturu Modscape Concept je projektovala uzbudljivu petospratnu kuću koja prijanja uz ivicu litice. Prigodno nazvana Kuća na litici (Cliff House), ona je nastala kao odgovor na sve veći broj klijenata koji istražuju mogućnosti za život na ekstremnim priobalnim parcelama u Australiji.

Modularni dom je inspirisan oblikom školjki koji prijanjaju na stene i tripove brodova, i umesto da se nalazi na litici kao što smo navikli kod većine projekata, ovaj se prostire van litice.

Umesto da bude smetnja izgrađena duž horizonta, Kuća na litici se gotovo baca sa nje, delujući kao proširenje prirodne topografije. Jedinstveno pozicioniranje takođe pruža stanarima kuće neverovatnu vezu sa okeanom ispod.

Prefabrikovani moduli su rasporđeni u vertikalnom planu, a sobe su naslagane jedna na vrhu druge i održavane bezbedno na mestu sa posebno projektovanim čeličnim nosačima. Stanari ulaze u kuću u niovu vrha litice, gde se nalazi spoljašnji trem sa parking prostorom. Stepenice ili lift povezuju svaki sprat, gde spavaća soba, dnevna soba i kihinja imaju poseban prostor na različitim spratovima.

Unutrašnjost kuće ne sadrži puno nameštaja kako bi naglasila veza okena i horizonta. Na najnižem niovu, kuća se otvara ka drugom otvorenom prostoru koji, čini se, lebdi iznad vode. Spoljašnji nameštaj, otvorena kuhinja i đakuzi produžuju luksuzni osećaj lebdenja iznad okeana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;