Foster + Partners predstavili projekat „najodrživijeg“ aerodroma u Meksiko Sitiju

05.09.2014. | Inhabitat

Videli smo veliki broj blještavih mega-aerodroma, svaki sa više ekoloških elemenata od poslednjeg, ali nedavno predstavljeni projekat biroa Foster + Partners novo međunarodnog aerodroma u Meksiko Sitiju se zaista ističe od svih.

Ovaj mega-aerodrom je nedavno proglašen pobednikom međunarodnog konkursa, a projektovan je od strane biroa Foster + Partners, u saradnji sa Fernando Romero Enterprise, i Netherlands Airport Consultants. Sa 55 hektara površine, novi meksički aerodrom je projektiovan da bude jedan od najvećih i najodrživijih aerodroma u svetu.

Aerodrom je projektovan da zadovolji LEED Platinum standarde, i koristiće jedinstveni i lagani prefabrikovani sistem projektovan za brzu izgradnju uz minimalne gubitke. Uprkos ogromnom fizičkom otisku, aerodrom će imati jedan kompaktan terminal umotan u kontinuiranu mrežu od providnog stakla i čelika koja će foltrirati prirodno svetlo u oblinim količinima. Prohodnost je takođe naglašena u projektovanju i strukturom će biti olakšano snalaženje, sa kratkim pešačkim destinacijama i manjim promenama nivoa.

Arhitekte su ušuškale servisne sisteme ispod aerodroma tako da cevi i kanali ne bi pokvarili izgled ogromnog svoda krova. Kako bi smanjili zavisnost od fosilnih goriva, aerodrom će maksimizirati prodor prirodne svetlosti i biće opremljen sa fotonaponskim sistemima i sistemom sakupljanja kišnice. Principi rasipne ventilacije će biti usvojeni u projetku, tako da će vrlo malo ili nimalo dodatno grejanja ili hlađenja biti potrebno.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...