IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Foster + Partners predstavili projekat „najodrživijeg“ aerodroma u Meksiko Sitiju

05.09.2014. | Inhabitat

Videli smo veliki broj blještavih mega-aerodroma, svaki sa više ekoloških elemenata od poslednjeg, ali nedavno predstavljeni projekat biroa Foster + Partners novo međunarodnog aerodroma u Meksiko Sitiju se zaista ističe od svih.

Ovaj mega-aerodrom je nedavno proglašen pobednikom međunarodnog konkursa, a projektovan je od strane biroa Foster + Partners, u saradnji sa Fernando Romero Enterprise, i Netherlands Airport Consultants. Sa 55 hektara površine, novi meksički aerodrom je projektiovan da bude jedan od najvećih i najodrživijih aerodroma u svetu.

Aerodrom je projektovan da zadovolji LEED Platinum standarde, i koristiće jedinstveni i lagani prefabrikovani sistem projektovan za brzu izgradnju uz minimalne gubitke. Uprkos ogromnom fizičkom otisku, aerodrom će imati jedan kompaktan terminal umotan u kontinuiranu mrežu od providnog stakla i čelika koja će foltrirati prirodno svetlo u oblinim količinima. Prohodnost je takođe naglašena u projektovanju i strukturom će biti olakšano snalaženje, sa kratkim pešačkim destinacijama i manjim promenama nivoa.

Arhitekte su ušuškale servisne sisteme ispod aerodroma tako da cevi i kanali ne bi pokvarili izgled ogromnog svoda krova. Kako bi smanjili zavisnost od fosilnih goriva, aerodrom će maksimizirati prodor prirodne svetlosti i biće opremljen sa fotonaponskim sistemima i sistemom sakupljanja kišnice. Principi rasipne ventilacije će biti usvojeni u projetku, tako da će vrlo malo ili nimalo dodatno grejanja ili hlađenja biti potrebno.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;