INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Foster + Partners predstavili projekat „najodrživijeg“ aerodroma u Meksiko Sitiju

05.09.2014. | Inhabitat

Videli smo veliki broj blještavih mega-aerodroma, svaki sa više ekoloških elemenata od poslednjeg, ali nedavno predstavljeni projekat biroa Foster + Partners novo međunarodnog aerodroma u Meksiko Sitiju se zaista ističe od svih.

Ovaj mega-aerodrom je nedavno proglašen pobednikom međunarodnog konkursa, a projektovan je od strane biroa Foster + Partners, u saradnji sa Fernando Romero Enterprise, i Netherlands Airport Consultants. Sa 55 hektara površine, novi meksički aerodrom je projektiovan da bude jedan od najvećih i najodrživijih aerodroma u svetu.

Aerodrom je projektovan da zadovolji LEED Platinum standarde, i koristiće jedinstveni i lagani prefabrikovani sistem projektovan za brzu izgradnju uz minimalne gubitke. Uprkos ogromnom fizičkom otisku, aerodrom će imati jedan kompaktan terminal umotan u kontinuiranu mrežu od providnog stakla i čelika koja će foltrirati prirodno svetlo u oblinim količinima. Prohodnost je takođe naglašena u projektovanju i strukturom će biti olakšano snalaženje, sa kratkim pešačkim destinacijama i manjim promenama nivoa.

Arhitekte su ušuškale servisne sisteme ispod aerodroma tako da cevi i kanali ne bi pokvarili izgled ogromnog svoda krova. Kako bi smanjili zavisnost od fosilnih goriva, aerodrom će maksimizirati prodor prirodne svetlosti i biće opremljen sa fotonaponskim sistemima i sistemom sakupljanja kišnice. Principi rasipne ventilacije će biti usvojeni u projetku, tako da će vrlo malo ili nimalo dodatno grejanja ili hlađenja biti potrebno.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;