INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Urbana nebeska farma rešava problem prenaseljenosti u gradovima

13.08.2014. | Gizmag

Dva problema koja su izazvana povećanjem prenaseljenosti u gradovima su kako koristiti prostor na produktivniji način i kako nahraniti svakoga. Novi dizajn koncept sugeriše sredstva za rešavanje ova ova problema. U tom maniri je arhitektonski biro Aprilli Design Studio uradio projekat Urbane nebeske farme (Urban Skyfarm) u obliku nebodera koji obezbeđuje dovoljno prostora za stanovanje uz obilje prostora za ratarstvo.

Biro Aprilli je projektovao neboder sa namerom da on bude smešten u Seulu, Južna Koreja, ali on može biti napravljen u svakom većem gradu. Pored obezbeđivanja prostora za uzgoj hrane, on bi pomogao u čišćenju vazduha u gradu, generisao bi čistu električnu energiju i obezbedio mesto za opuštanje.

Primarna struktura ima veliku oblast nalik korenju u osnovi koja pruža stabilnost i raspoređuje težinu nebodera po tlu. Deo stabla se uzdiže iz korenja i prostire se u osam vertikalnih grana koje su spojene zajedno sa rešetkama koje obezbeđuju konstruktivno ojačanje.

Svaka grana nosi 60 do 70 poljoprivrednih platformi, koje se mogu opisati kao lisnati delovi drveta. Platforme su raspoređene što je više moguće jedna od druge kako bi se osiguralo da dobiju adekvatnu izloženost sunčevoj svetlosti. Svaka platforma ima sisteme grejanje i LED-a koji stvaraju „optimalne uslove“ za poljoprivredu.

Projekat zamišlja korišćenje hidroponičnog sistema za uzgoj useva, nasuprot korišćenja tradicionalnog pristupa uzgoja u zemlji. Viši, spoljni delovi listova će se koristiti kao voćnjaci i povrće veće razmere kome je potrebno više izloženosti vazduhu i suncu, dok su niži, unutrašnji pojasevi zamišljeni za bilje koje može da napreduje bolje u zatvorenom prostoru.

Urbana nebeska farma bi ukupno obezbedila 144.450 metara kvadratnih površine, od kojih bi 44.000 kvadratnih metara bilo posvećeno spoljašnjem uzgoju bilja, a 9.000 kvadratnih metara unutrašnjem uzgoju. Prostori u bazi strukture bi se, između ostalog, koristili za prečišćavanje kišnice i sakupljanje sive vode koje bi se koristile u procesu uzgoja, kao i za preradi hrane koja se proizvodi i smeštaj pijaca.

Osmatračnice, javni prostori i kafići su takođe uključeni u projekat, a pored njih, fotonaponska mreža od 3.200 metara kvadratnih na vrhu strukture će se koristiti za proizvodnju električne energije. Video snimak ispod prikazuje kako bi Urbana nebeska farma izgledala.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;