PRIJAVA-468X60-BANNER

Spiralni neboder zamenjuje stepenište sa dve rastuće isprepletane rampe

08.08.2014. | Gizmag

Spratovi zgrada se tradicionalno slažu jedan na drugi sa stepenicama ili liftovima koje služe kao sredstvo kretanja imeđu njih. Novi projekat arhitektonskog biroa Sure Architecture, međutim, ima drugačiji pristup. Njihov projekat „Beskrajni grad u visini“ (The Endless City in Height) umesto tradicionalnih vertikalnih komunikacija koristi dve rampe niskog nagiba koje se spiralno penju nagore.

Beskrajni grad u visini je koncept koji ima za cilj da prikaže kako zgrade ne moraju nužno da koriste tradicionalne spratove. Projekat odbacuje pauze između spratova na koje smo se mi navikli, zamenjujući ih sa dve isprepletane rampe malog nagiba.

Na ovaj način, tvrde arhitekte iz biroa Sure Architecture, zgrada postaje samo produžetak ulice ili trotoara ispod i grada u celini. Pored obezbeđivanja sredstva da se ljudi kreću gore ili dole kroz objekat, rampe su povezane sa mostovima. Oni omogućavaju veći pristup celoj zgradi.

Biro Sure Architects predlaže da same rampe budu nepravilne i različitih veličina, stvarajući na taj način niz različitih okruženja i prostora u zgradi. Zgrada, predlažu arhitekte, može biti složeni i bogati sistem kao pravi grad, nudeći „komercijalne i žive ulice, inovativne i tehnološke prostore, velike parkove ili javna mesta koji komuniciraju sa auditorijumom, unutrašnje ili spoljašnje oblasti, dinamična mesta razmene ili intimina mirna mesta“.

Pored samih spiralnih rampi, predloženo je da zgrada minimizira gubitak vode tako što bi koristila recikliranu vodu gde god da je to moguće, povećala bi pasivno korišćenje energije i smanjila upotrebu veštačkog osvetljenja, ventilacije i klimatizacije.

Šest vertikalnih cevi bi pridržavale rampe i obezbedile vertikalni transportni prostor za ljude, energiju, otpad, vodu i prefabrikovane modularne čelične elemente koji bi se koristili za rast nebodera.

Beskrajni grad u visini je projektovan sa lokacijom u Londonu na umu, ali ostaje da se vidi da li će projekat ikada uraditi kvantni skok sa papira u stvarnost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;