INFONET-468X60-BANNER

Muzej Knuta Hamsuna u Norveškoj

07.08.2014. | Inhabitat

Kao i svaki dobar arhitekta, Stiven Hol pronalazi inspiraciju za svoja dela na neočekivanim mestima. Njegova nagrađena kuća u Švajcarskoj je inspirisana crnim kamenjem i belim snegom švajcarskih Alpa. I ovaj projekat, muzej u Hamaroju, Norveška, je inspirisan delima Knuta Hamsuna, najinventivnijeg norveškog pisca 20. veka.

Iako strutkura na prvi pogled deluje pomalo stroga, njen koncept dizajna, opisan kao „zgrada kao telo“, je bogat i poetičan, i služi kao narativ koji „govori mnogo suporstavljeniih stvari i konstantno revitalizuje Hamsunovo pisanje“. Muzej se sastoji od izložbenih prostora, biblioteke, kafea i auditorijuma, ukrašen sa zelenim krovom čija dugačka trava odražava tradicionalne norveške zelene krovove.

Zgrada se sastoji od crne drvene fasade prekrivene katranom, koja je karakteristična za nordijske crkve u regionu. Ova tamna koža je izbušena sa „skrivenim impulsima“ koji obezbeđuju vizuelni interes u unutrašnjosti. U oštrom kontrastu, bele betonske površine enterijera animiraju posetioce tako što reflektuju zrake svetlosti čiji se intenzitet menja tokom godine.

„Ova čudna, iznenađujuća i fenomenalna iskustva u prostoru, perspektivi i svetlosti pružaju inspirativni okvir za izložbe... Zgrada je zamišljena kao arhetipska i intenzivirana kompresija duha u prostoru i svetlosti, konkretizacija Hamsunovog karaktera u arhitektonskom smislu“, rekao je arhitekta Hol.

Muzej je prvobitno naručen još davne 1994. godine, ali je on tek otvoren u avgustu 2009. godine radi obeležavanja Hamsunovog 150. rođendana. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;