INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Cement sa negativnom emisijom ugljen-dioksida

06.02.2009. | Deborah Duke | Guardian

Novi cement na bazi magnezijuma tokom proizvodnje apsorbuje CO2, i za razliku od drugih cementnih veziva umanjuje efekat staklene bašte - nakon ugradnje ovog cementa na planeti je manje ugljendioksida.

Procenjuje se da je proizvodnja cementa odgovorna za oko 5% svetske emisije CO2 u atmosferu, što je više i od aviotransporta koji je odavno na zlom glasu zbog veoma lošeg uticaja na životnu sredinu. Malo je toga što u samoj proizvodnji može da se učini jer je za pečenje sirovina od kojih se dobija cement neophodna velika količina energije.

Sagorevanje sirovina (nafte, uglja...) koje je potrebno da bi se proizvelo dovoljno energije direktan je uzrok emisije gasova odgovornih za izazivanje efekta staklene bašte.

Novi cement je dizajnirala britanska kompanija Novacem i zasniva se na magnezijumovim silikatima. Za proizvodnju su potrebne manje temperature, ali takođe u toku hlađenja i stvrdnjavanja reaguje tako što vezuje CO2.

Najzanimljivije je da je odnos emitovanog i vezanog CO2 zapravo negativan: u proizvodnji tone ovog cementa oslobodi se 0.4 tone CO2, a prilikom očvršćavanja tona novog cementa veže 0,6 tona CO2.

Pronalazak je objavljen početkom januara 2009. i odmah je izazvao veliku pažnju boraca za zaštitu životne sredine, ali i imena poput WSP Group, projektantske internacionalne kompanije koja zapošljava 10.000 ljudi, i Laing O'Rourke, najveće privatne građevinske kompanije u Velikoj Britaniji.

Međutim, portparol Britanskog udrženja proizvođača cementa (British Cement Association) izrazio je sumnje u širu primenu novog proizvoda navodeći probleme:

  • geološka dostupnost - lokacije velikih nalazišta magnezijum-silikatnih stena
  • distribucija sirovina i gotovog proizvoda
  • dug period testiranja novog proizvoda koji pretenduje da zauzme ključno mesto u građevinarstvu

Novi cement je trenutno u postupku za dobijanje patenta. Pre samo deceniju ili dve ovaj proizvod teško da imao neke šanse ne tržištu koje nije moralo da se obazire na sopstveni uticaj na planetu, ali danas, bez obzira na sumnjičavost proizvođača, situacija je drugačija. Sada se i CO2 nalazi na tržištu (trište licencama za emisiju ovog gasa) pa je svaka investicija koja za posledicu ima njegovu manju emisiju zapravo investicja usmerena na profit a ne (samo) na zaštitu planete.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;