BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Feniks kule: Najveći par nebodera na svetu

16.06.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro iz Velike Britanije Chetwood Architects je predstavio planove za Feniks kule (Phoenix Towers) za grad Vuhan, Kina, koje će biti najviši svetski par nebodera po završetku.

Supervisoke strukture su centralni deo četiri glavna urbanistička plana firme najavljenih za izgradnju u Kini. Feniks kule su opremljene sa vetrogeneratorima, solarnim panelima, termalnim dimnjacima i sistemima za sakupljanje kišnice, i oni će delovati kao „katalizator životne sredine“ koji će okrepiti grad Vuhan.

Feniks kuče, projektovane u saradnji između biroa Chetwood Architects i kompanije HuaYan Group, biće izgrađene na lokaciji od 47 hektara na ostrvu u jezeru u gradu Vuhanu u Kini. Očekuje se da će dostići visinu od jednog kilometra, sustižući Kraljevsku kulu u Džedi, projekat biroa Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, ali će biti najviši par nebodera na svetu.

Inspirisani simbolom kineskog feniksa, koji kombinuje muške i ženske principe u savremenoj ravnoteži, arhitekte su projektovali dva nezavisna nebodera. „Muški“ neboder (Feng) hrani „ženski“ (Huang) sa obnovljivom energijom i oni zajedno deluju kao svetionik održivosti u ovoj oblasti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;