PRIJAVA-468X60-BANNER

Orman sa MIT-a je jedini komad nameštaja koji vam treba

30.05.2014. | Blic

Za one koji jedva uspevaju da se smeste u premalom stanu ovo bi mogao da bude jedini komad nameštaja koji će im ikada biti potreban.

Stručnjaci sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) predstavili su orman koji reaguje na govor i pokret i po potrebi menja oblik. Jednim potezom ruke može da se transformiše u krevet ili kuhinjski sto, a može i da vam proširi kupatilo.

“Pokazali smo kako CityHome može da doprinese da vam stan deluje trostruko veći. Ovo se postiže pomoću sistema zidova koji menjaju oblik i mogu da služe kao nameštaj, prostor za odlaganje stvari, sprava za vežbanje, osvetljenje, kancelarijska oprema i multimedijski uređaj”, objašnjavaju Kent Larson i Hasier Larea sa MIT-a.

Na snimku najnovijeg prototipa postovanog na internetu, tim dizajnera pita: “Šta kada bi površina od 18 kvadratnih metara postala tri puta veća?”

Oni tvrde da je tako nešto moguće ukoliko pokretom pretvorite veliku spavaću sobu u kompletno opremljenu kancelariju, trpezariju za šest osoba, ili udoban dnevni boravak.

Pametan sistem osvetljenja očitava aplikacije za podešavanje prirodnog i veštačkog osvetljenja. Svi stanari učestvuju u procesu prilagođavanja komponenti u skladu sa sopstvenim potrebama.

Prototip prikazan na snimku je mehanička kutija dimenzija ormana smeštena u stanu. Sadrži krevet, trpezarijski sto, kuhinjske elemente, plakar i ostavu.

Ugrađeni motori po potrebi izbacuju i uvlače svaku pojedinačnu komponentu, a postoji mogućnost pomeranja celog modula za 30 centimetara, u svim pravcima, čime se prostorija povećava ili smanjuje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;