SFSOPLATE-468X60-BANNER

Bazen između dva stambena bloka

08.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Bazen na krovu nije više neobično videti, ali bazen u "vazduhu" sa transparentnim dnom svakako jeste a naročito ako se nalazi na visini od 35 metara i spaja dve stambene kule. Dugačak je 25 metara i izgrađen od akrilnih ploča koje mu daju prozirnost. Ideja je bila da se stvori potpuno transparentna a jednostavna konstrukcija koja će pružiti i kupačima i posmatračima "dramatičan" osećaj. Projektovao ga je arhitektonski studio HAL koji za njega kaže da je prvi u svetu takve vrste.

Sky pool u Londonu

"Sky pool" u Londonu (Foto: Simon Kennedy)

Nalazi se u Londonu ii z kompanije kažu da je njihov cilj bio da naprave plivački most u vidu lagane konstrukcije koja se proteže između dve zgrade i koja obezbeđuje pogled na grad iz drugačije perspektive. Prozirnost, lakoća i činjenica da spaja dve zgrade čine ga jedinstvenim.

Sky pool u Londonu

"Sky pool" u Londonu (Foto: Simon Kennedy)

"Sky pool" nalazi se između desetih spratova dva stambena bloka koja su nedavno završena uz američku ambasadu u Battersiju. Blokovi su deo imanja Embassy Gardens. Bazen zajedno sa spa centrom, teretanom, privatnim bioskopom, zatvorenim bazenom i co-working prostorima dostupan je stanovnicima zgrade Embassy Gardens koji plaćaju više naknade za ove dodatne usluge.

Sky pool u Londonu

"Sky pool" u Londonu (Foto: Simon Kennedy)

Preliminarno rešenje kombinovalo je staklo i čelik što nije bila ideja jer bi to dalo konstrukciju sa previše čvrstih elemenata i od toga se ubrzo odustalo. Nakon toga osmišljeno je da bazen delimično bude proziran a delimično čvrst, ali je ipak prevagnulo da bude lagana konstrukcija koja će odati utisak da lebdi. Shodno tome napravljen je od akrilnih ploča, koje se koriste za velike akvarijume.

Donja ploča je debela 360 milimetara, dok su zidovi debeli 180 milimetara. Materijal od koga je bazen napravljen ima dodatnu prednost što ima indeks prelamanja vrlo sličan vodi, tako da se stvaraju samo malo izobličenja svetlosti kroz materijal. To pomaže da se konstrukcija čini nevidljivijom.

Sky pool u Londonu

"Sky pool" u Londonu (Foto: Simon Kennedy)

Bazen je projektovan da izdrži udare vetra i kretanje zgrada, istovremeno podržavajući težinu vode. U okviru svake zgrade sa obe strane izgrađene su čelične kade, stepenice i prateći sadržaji i oprema za čišćenje, tretman vode i osvetljenje. Ove kade su oslonjene na ležajeve mostova koji omogućavaju pomicanje konstrukcije u svim smerovima dok se dve zgrade pomeraju. Dve čelične šipke prečnika 38 milimetara prolaze ispod bazena kako bi spojile dve čelične kade i smanjile opterećenje na akrilnu konstrukciju.

Sky pool u Londonu

"Sky pool" u Londonu (Foto: Simon Kennedy)

Konstrukcija koja je projektovana za "jedinstveni osećaj" međutim neće biti dostupna stanovnicima koji gledaju pravo na nju što je izazvalo mnoge kontroverze i negodovanja u javnosti. Stanovnicima "siromašnijih" zgrada u okviru bloka nije dozvoljen pristup bazenu ali ni drugim sadržajima i nemaju mogućnost doplate za njihovo korišćenje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;