INFONET-468X60-BANNER

Cement od starih WC šolji

04.04.2014. | Gizmag

Međunarodni tim istraživača je otkrio potencijalno novu namenu za odbačene WC školjke, zajedno sa drugim keramičkim otpadom kao što su pločice, korita, posude od keramike i cigle. Ispostavilo se da se od njih može napravit više ekološka forma cementa!

Kako bi napravili cement, keramički otpad se prvo melje, a zatim pomeša sa aktivator rastvorom i vodom. Dobijena smeša se zatim sipa u kalup i podvrgava procesu otvrdnjavanja uz pomoć visoke temperature.

U testovima sprovedenim sa komadima napravljenih od otpada od crvene cigle, cement je zapravo bio jači od tipova koji se trenutno koriste. Snaga cementa napravljog od drugog oblika keramičkog otpada se još uvek ispituje.

Natrijum hidroksid ili natrijum silikat je korišćen kao aktivator do sada, iako istraživvači navodno dobijaju dobre rezultate testova sa korišćenjem pepela od komina pirinča. Ukoliko bi on mogao da se koristi, onda bi rezultat bio cement napravljen u potpunosti od rikuperiranih otpadnih materijala. Ovo ne samo da bi izbacio keramički i pirinčani otpad iz sistema, već bi takođe moglo da obezbedi izvor prihoda za grupe koje dobavljaju taj materijal.

Pored toga, on bi mogao da se koristi kao alternativa portland cementu, koji je najraspostranjeniji oblik cementa na svetu. Proizvodnja portland cementa oslobađa velike količine ugljen-dioksida, i kao takav smatra se da materijal veoma doprinosi globalnom zagrevanju.

Istraživanje se sprovodi od strane španskog Politehničkog univerziteta u Valensiji (Universitat Politècnica de València) i Univerziteta Jaume I de Castellón, Kraljevskog koledža iz Londona i Univerziteta Estadual Paulista iz Sao Paula iz Brazila.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;