PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Vincent Callebaut projektovao ekološku, energetski nezavisnu zajednicu

01.04.2014. | Gizmag

Belgijski arhitektonski biro Vincent Callebaut je predstavio ambiciozne planove za stvaranje energetski nezavisne zajednice koja se sastoji od 45 futurističkih vila u jugozapadnom kineskom gradu Kunming. Iako će verovatno ostati samo koncept na papiru u doglednoj budućnosti, koncept Aromatičnog voćanjaka (Flavours Orchard) nudi obilje hrane za um i poneki interesantni renderi koji golicaju maštu.

Arhitektonski biro Vincent Callebaut je poznat po nekoliko drugih upadljivih koncepata o kojima smo već ranije pisali, poput Eko sela za Haiti, Eko-nebodera u Šenženu, Kulturni centar u obliku Mebijusove trake na Tajvanu ili Plutajućih gradova.

Flavours Orchard zajednica bi po planu trebala da se nalazi na lokaciji povraćenog industrijskog zemljišta koje meri preko 9 hektara. Po završetku, značajan prostor po veličini bi imao lagune za sakupljanje kišnice, vetroturbine, solarne panele, električne bicikle, kao i električne automobile bez vozača. Zahvaljujući mnoštvu plodonosnih biljaka i bašti, stanovnici će moći da proizvedu mnogo više hrane nego što im je potrebno.

Postoji tri tipa dizajna vile predviđene za naselje. Mebijus vila uzima inspiraciju i estetiku iz beskonačnog dizajna trake i poseduje veliki zeleni krov, dok je Planinska vila inspirisana velikom kineskom lepezom i poseduje dinamičnu fasadu koja se otvara dok sledi sunčevu putanju. Vila Školjka, u međuvremenu, podseća na kineski šešir i poseduje veliku vetrenjaču.

Sve tri vile su hermetički zatvorene, poseduju automatski sistem za ventilaciju, i veoma efikasne aparate za domaćinstvo. LED osvetljenje se automatski aktivira kada korisnik uđe u bilo koju prostoriju, i domovi sadrže velike trostruko zastakljene prozore koji su okrenuti ka severu i jugu. Obilje izolacije, geotermalne toplotne pumpe, solarni paneli i reciklaža sive vode uokviruje sistem energetski efikasnih tehnologija.

Biro procenjuje ukupnu proizvodnju energije vila negde na oko dva puta više nego što je stanarima vile potrebno da žive udobno, tako da bi bio veliki energetski višak. Nije dostavljena procena u vezi sa količinom prosečnog prinosa od žetve različitih biljaka koji proizvode hranu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;