INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lastino gnezdo: Kulturni centar u obliku Mebijusove trake na Tajvanu

14.06.2013. | Inhabitat

Belgijski arhitektonski biro Vincent Callebaut Architects nedavno je predstavio spiralni novi kulturni centar za Taičung koji kombinuje elemente bioklimatske arhitekture i kompleksne geometrije za stvaranje upečatljive strukture gde se umetnost i književnost slave uz prirodu.

Kao i većina projekata ovog biroa, osmospratno Lastino gnezdo (Swallows Nest) podrazumeva izuzetan podvig inženjerstva. Čelična konstrukcija je upletena u obliku trodimenzionalne Mebijusove trake koja je podignuta sa zemlje sa tri super jaka stuba kako bi se otkrio zeleni ulaz u strukturu. Ugrađeni fotonaponski paneli generišu energiju, dok nisko-emisioni prozori uvode obilje prirodne svetlosti i obezbeđuju termalnu masu.

Kulturni centar Lastino gnezdo imam sistem opkopa u podrumskom nivou između poda i zidova koji stabilizuje zgradu u slučaju zemljotresa. Stakleni prepusti pružaju dodatnu zaštitu od tajfuna. Tri vertikalne bašte penju se uz stubove u zelenom ulaznom području. Ovi stubovi su odvojeni pločama sa spojevima prekrivenim staklom koji omogućavaju posetiocima da vide jezgra od prizemlja do krova, koji je krunisan sa solarnom mrežom.

Sve unutrašnje galerije i čitaonice su orijentisane ili ka centralnom holu ili ka okolnom gradu, tako da postoji stalna interakcija između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. U isto vreme, polovina neprozirne fasade pomože u zaštiti kulturnih relikvija koje se nalaze unutra.

Niz vrhunskih obnovljivih komunikacionih i informacionih tehnologija je inkorporirano u ovaj kompleksni projekat, koji teži da bude struktura koja ne emituje ugljenik.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;