Mikro domovi od bambusa za smeštaj beskućnika u Hong Kongu

05.03.2014. | Gizmag

U pokušaju da olakša nedaće beskućnika koji žive u Hong Kongu i drugim gradovi širom jugoistočne Azije, arhitektonski biro AFFECT-T je nedavno projektovao prototip mikro kuće od bambusa. Biro je predložio da mali bambus domovi, koji mogu biti postavljeni u blizini drugih jedinica kako bi se formirale male zajednice unutar rashodovanih industrijskih zgrada, služe kao privremeno sklonište dok njihovi stanari ne obezbede stalan javni smeštaj.

Već smo pisali o kućama od bambusa, uključujući i dom otporan na poplave, ali su ove jedinice mnogo manjeg obima. Dvospratna jedinica koju predstavljamo ovde ima samo 15 kvadratnih metara u koje su smešteni dnevni boravak, čajna kuhinja, kupatilo, rasklopivi trpezarijski sto, radni prostor i deo za spavanje. Jedinice različite veličine takođe mogu biti kombinovane da formiraju veće površine za stvari kao što je zajedničko ručavanje, pravljenje zabava ili obrazovanje.

Ideja je da se brojne jedinice kombinuju u veće grupacije čineći ih pogodnim za pojedince, parove ili porodie. Individualni domovi će imati svoju vodu, struju i mesto za odlaganje otpada, dok će grupe jedinica deliti hlađenje i grejanje i biće zaštićene od vremena velikim industrijskim strukturama u kojima se nalaze. Modularanost tranzicionog stambenog sistema će takođe omogućiti rast i opadanje broja jedinica prema potražnji.

Arhitektonski biro AFFECT-T kaže da će jedinice biti izgrađene brzo i jeftino korišćenjem lokalnih materijala, uz obrazac zakrivljenih komada ratana koji povezuju zidove i plafon i pružaju više ili manje ventilacije i privatnosti koja je potrebna. Takav stambeni prostor bi bio poboljšanje za više od 280.000 ljudi za koje biro procenjuje da trenutno živi na ulicama Hong Konga.

Postoje i drugi projekti predviđeni za izgradnju, uključujući i veće jedinice i jedna jedinica pogodna za osobe sa invaliditetom. Prototip mikro kuće od bambusa se može videti na interaktivnom prikazu na bijenalnoj izložbi u Hong Kongu i Šenženu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...