IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li je Y:Cube rešenje za stambenu krizu u Londonu?

03.03.2014. | Gizmag

Rastuće cene nekretnina i promene u stambenom sistemu beneficija u Velikoj Britaniji su rezultirale da cene zakupa postaju prevelike za mnoge stanovnike Londona, što dovodi do toga da sve veći broj ljudi živi na ulicama ili u zajedničkim hostelima. Kompanija YMCA London South West i arhitektonski biro Rogers Stirk Harbour + Partners su udružili snage kako bi obezbedili potencijalno rešenje za rastuću stambenu krizu.

Rešenje nazvano Y:Cube predstavlja maleni dom koji je uglavnom izgrađen korišćenjem obnovljivih materijala, i nudi stanarima nezavisnost i privatnost koja prevazilazi ono što se može ponuditi u zajedničkom hostelu.

Unutrašnji prostor Y:Cube meri 26 kvadratna metara i može se uporediti sa prostorom studio apartmana, koji je pogodan za jednu osobu. Svaki stan je prefabrikovan u fabrici korišćenjem obnovljivog drveta kao primarnog građevinskog materijala, a dolazi zajedno sa neophodnim vodovodom, grejanjem i ugrađenim elektroinstalacijama.

Ovaj modularni siste omogućava stambenim jedinicama Y:Cube da se lako postave jedna uz drugu ili jedna na drugu,u klasterima od 24 do 40 jedinica na odabranim jeftinijim parcelama. Unutrašnjost jedinice se sastoji od spavaće sobe, kupatila, kombinovane kuhinje i dnevne sobe. Primetan je stepen fleksibilnosti, pošto unutrašnji raspored omogućava ponovnu organizaciju pregradnih zidova, kao i dodavanje prozora ukoliko je to potrebno.

„Kao najveći pružalac jeftinog smeštaja za mlade ljude u ovoj zemlji, YMCA konstantno primećuje mlade ljude koji se bore da priušte sebi trošak iznajmljivanja doma“, objašnjava Endi Redfern, direktor stambenog razvoja kompanije YMCA LSW.

„Čak i za mlade zaposlene ljude, kombinacija niskih plata i visokih zakupnina nekretnina im ne dozvoljava da se osamostale. Stalno vidimo mlade ljude koji napreduju i dobijaju nezavisnost unutar našeg hostelskog smeštaja, ali kada je vreme da napuste hostel, oni realno nemaju opcije gde dalje.“

Kuće Y:Cube koštaju 30.000 funti, koje će biti plaćeno od strane dobrotvornih ustanova, registrovanih pružaoca usluga stanovanja ili lokalne vlasti. One su procenjene sa životnim vekom od 60 godina i cena iznajmljivanja će biti oko 125 do 175 funti nedeljno. Od presudnog značaja je da će cene iznajmljivanja biti u rangu sa stambenim dodatkom lokalnih vlasti, omogućavajući pogodnim mladim ljudima da se prijave za beneficije koje im pomažu u plaćanju zakupnine.

Zahvaljujući odličnoj izolaciji kuće, tronedeljno testiranje sprovedeno od strane kompanije YMCA je pokazalo da svaki dom može biti osvetljen i zagrejan na 20 stepeni Celzijusa tokom celog dana i noći za samo 7 funti nedeljno. Y:Cube je takođe projektovan da ispuni maksimalni nivo 6 (Level 6 Code) za održive domove - vladin program koji meri održivost domova.

Plan za prvu stambenu šemu od jedinica Y:Cube je za londonsku opštinu Merton, planiran da bude završen na kraju ove godine, a sastojaće se od 36 jedinica koje će pružati smeštaj za lokalno stanovništvo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;