SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Transportni kontejneri i silosi pretvoreni u studentski dom

14.02.2014. | Gizmag

Južnoafrička kompanija „Citiq“ koja se bavi nekretninama je nedavno završila renoviranje nekorišćenih silosa u Njutaunu, Johanesburg, u jeftini studentski smeštaj prilično jedinstvenog izgleda, koji takođe ima raznobojne transportne kontejnere smeštene na vrhu i sa strane silosa.

Projekat „Mill Junction“ se sastoji od deset spratova smeštenih u rashodovanim silosima, gde su prozori isečeni u volumenu betona, kao i dodatnih četiri sprata kontejnera koji su naslagani na vrhu silosa kako bi se povećao raspoloživi prostor.

Pored kontejnera naslaganih na vrhu, dodatni metalni kontejneri su pričvršćeni na strani zgrade. Sve u svemu, projekat se sastoji od 375 apartmana, plus zajedničkih prostorija kao što su čitaonice, kuhinje, biblioteka i teretana. Krov je prekriven sa veštačkom travom i rečeno je da pruža odlične poglede na grad.

Pored lepog dizajna, projekat „Mill Junction“ se može pohvaliti i sa održivim rešenjima, tipa toplotnim pumpama koje proizvode toplu vodu, energetsko efikasno osvetljenje koje se aktivira uz pomoć senzora pokreta, kao i sa dvostruko zastakljenim prozorima.

Kompanija „Citiq“ smatra da ovi održivi koraci smanjuju potrošnju za i do 50 odsto u odnosu na tipične zgrade, mada nisu date brojke koje bi ovu tvrdnju pokrepile.

Pod uslovom da su uobičajne zamke tipične za kontejnersku arhitekturu rešene (solarni dobitak toplote i neadekvatna izolacija, na primer), zgrada „Mill Junction“ čini lep dodatak horizontu grada. Mada, nisu svi ljubitelji ovog tipa arhitekture, a kompanija „Citiq“ priznaje da je zgrada privukla podosta pažnje i dobila kako pohvale, tako i kritike od meštana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;