INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Transportni kontejneri i silosi pretvoreni u studentski dom

14.02.2014. | Gizmag

Južnoafrička kompanija „Citiq“ koja se bavi nekretninama je nedavno završila renoviranje nekorišćenih silosa u Njutaunu, Johanesburg, u jeftini studentski smeštaj prilično jedinstvenog izgleda, koji takođe ima raznobojne transportne kontejnere smeštene na vrhu i sa strane silosa.

Projekat „Mill Junction“ se sastoji od deset spratova smeštenih u rashodovanim silosima, gde su prozori isečeni u volumenu betona, kao i dodatnih četiri sprata kontejnera koji su naslagani na vrhu silosa kako bi se povećao raspoloživi prostor.

Pored kontejnera naslaganih na vrhu, dodatni metalni kontejneri su pričvršćeni na strani zgrade. Sve u svemu, projekat se sastoji od 375 apartmana, plus zajedničkih prostorija kao što su čitaonice, kuhinje, biblioteka i teretana. Krov je prekriven sa veštačkom travom i rečeno je da pruža odlične poglede na grad.

Pored lepog dizajna, projekat „Mill Junction“ se može pohvaliti i sa održivim rešenjima, tipa toplotnim pumpama koje proizvode toplu vodu, energetsko efikasno osvetljenje koje se aktivira uz pomoć senzora pokreta, kao i sa dvostruko zastakljenim prozorima.

Kompanija „Citiq“ smatra da ovi održivi koraci smanjuju potrošnju za i do 50 odsto u odnosu na tipične zgrade, mada nisu date brojke koje bi ovu tvrdnju pokrepile.

Pod uslovom da su uobičajne zamke tipične za kontejnersku arhitekturu rešene (solarni dobitak toplote i neadekvatna izolacija, na primer), zgrada „Mill Junction“ čini lep dodatak horizontu grada. Mada, nisu svi ljubitelji ovog tipa arhitekture, a kompanija „Citiq“ priznaje da je zgrada privukla podosta pažnje i dobila kako pohvale, tako i kritike od meštana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;