INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajuća sauna

11.02.2014. | Gizmag

Saune su tradicionalno mesto za opuštanje, a nekoliko stvari mogu biti opuštajuće kao mirno plutanje na površini jezera. Arhitektonski biro goCstudio planira da izgradi plutajuću saunu na jezeru Vašington u Sijetle u toku ove godine. Prema birou goCstudio, sauni će moći da se pristupi kajakom i ona će pružiti „zavodljivo utočište od grada, mesto za povlačenje, opuštanje i punjenje energije“.

Ejmi Okerol, suosnivač i arhitekta u birou goCstudio, izjavila je da su ploveće strukture postale interesantne njoj i njenom poslovnom partneru Džonu Džentriju nakon što su proektovali paviljon Spirit za potrebe konkursa rekonstrukcije plutajućeg mosta u Sijetlu.

„Mislili smo da bi bilo interesantno predložiti plutajuću saunu za Sijetl, grad koji je okružen vodom“, objašnjava ona. „Svrha ove saune je da se stvori mesto utočišta za lokalno stanovništvo, da im se pruži nova perspektiva na njihov grad i pruži prostor za opuštanje na vodi.“

Montirana na dvadeset osam plutajućih buradi od 55 galona, koji se održavaju na mestu uz pomoć aluminijumskog rama, drvena paluba dimenzija 2,4x4,9 metara pruža otvorenu platformu, kao i unutrašnji prostor za saunu dimenzija 2,4 sa 2,4 metara. Sauna je opasana sa aljaskim žutim kedrom i poseduje karakteristično terasasto sedenje, kapak za hlađenje i peć na drva. Spoljašnje merdevine obezbeđuju pristup ograđenom krovu sa skakaonicom.

Prema arhitetki Okerol, sauna će najverovatnije biti klasifikovana kao brod od strane Obalske straže SAD-a i biće u mogućnosti da „baci sidro“ na duži vremenski period. Kada je usidrena, plan je da se orijentiše na jug kako bi bila izložena što većoj količini sunca. Linijski prozori će, u međuvremenu, pružati poglede na grad i okolne planine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;