IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Vertikalna farma nalik košnici predložena za London

06.02.2014. | Inhabitat

Zaposlene male pčele Londona bi možda volele da mogu da žive u ovoj zelenoj zgradi postavljenoj blizu Temze i Londonskog mosta, ali je ona zapravo namenjena za ljude. Prekriven rastinjem, ovaj neboder u obliku saća je delom vertikalna farma, a delom stambeni toranj kombinovan tako da se stvori mini ekosistem.

U potpunosti samodovoljan, predlog „London Tower Farm“ meksičke arhitektonske firme Xome Arquitectos sakuplja sopstvenu kišnicu, generiše energije, i uzgaja hranu za svoje stanare u centru zgrade.

Biro Xome Arquitectos je započeo svoj dizajn zasnovan na pretpostavci da će do 2050. godine više od 70 odsto svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ako se ova pretpostavka obistini, vertikalne farme će postati neophodna strategija za ishranu urbanih stanovnika.

Arhitekte su takođe želele da projektuju prostor gde ljudi mogu da učestvuju u više aktivnosti kao što je kupovina, rad, život i relaksacija. Njihov predlog za neboder-farmu u Londonu, predstavljen kroz konkurs za projektovanje LOFT AWR 2011, jeste saćasta kula sa stanovima po obodu i sa nivoima za uzgoj hrane smeštenim u centru.

Fasada nebodera je zasnovana na strategiji ugljenika, gradivnim blokovima života sa atomskim brojem 6. Osnovni gradivni blok zgrade je šestougao koji se ponavlja celom dužinom tornja i služi kao pogled na svet svakog stana.

Sistemi obnovljivih izvora energije, koji se nalaze na krovu, generišu električnu energiju za celu zgradu, dok se kišnica sakuplja i koristi za navodnjavanje, tuširanje i ispiranje toaleta.

Hrana se gaji u centru nebodera, tako da stanari mogu lako da pristupe tim područjima i svojim radom postati deo poljoprivrednog procesa. Dobijeno voće i povrće je za stanare nebodera, kao i za prodaju opštoj javnosti. Biljke koje se prelivaju preko prozora i balkona zgrade još više dodaju života ovoj, inače, zelenoj zgradi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;