INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Revolucionarne svetlosne kupole uvode prirodnu svetlost u najtamnije zgrade

24.01.2014. | Inhabitat

Postoji mnogo načina da se osvetle tamni prostori bez mehaničke pomoći, ali malo njih je efikasno i jednostavno kao revolucionarno rešenje „LightCatcher“ (hvatač svetlosti), kompanije EcoNation. Sistem „LightCatcher“ je ogledalo integrisano unutar svetlarnika od polikarbonata, koje je opremljeno sa patentiranom senzorskom tehnologijom koja omogućava sistemu traženje mesta optimalne svetlosti.

Otvor u krovu površine 1,6 metara kvadranih unosi 60 do 120 metara kvadratnih prirodne svetlosti bez imalo upotrebe energije. Projektovana od strane Martena Mikielsensona (Maarten Michielssens) u saradnji sa Univerzitetom u Gentu, ova tehnologija za uštedu energije donela je kompaniji EcoNation nominaciju kao jedna od srednjih preduzeća koja ispunjavaju kriterijume za nagradu Zayed Future Energy Prize (ZFEP).

Iako kompanija EcoNation nije pokupila nagradu od 1.500.000 dolara, oni su imali neverovatnu priliku da tokom Nedelje održivosti u Abu Dabiju predstave svoju briljantnu tehnologiju. Dakle, kako ona funkcioniše?

Ogledalo integrisano unutar kupole zarobljava dolazeću dnevnu svetlost, koja se zatim reflektuje, filtrira i pojačava u svetlosnom tunelu pre nego što se raširi po zgradi. Slike pokazuju kako ovaj sistem na solarni pogon osvetljava prostoriju efikasnije bez mehaničke pomoći od standradne sijalice. U stvari, „LightCatcher“ je toliko efikasan da je moguće uživati u dnevnoj svetlosti u proseku 10 sati dnevno, što smanjuje potrošnju energije za do 10 odsto.

Belgijska kompanija takođe ima zanimljivi poslovni model. EkoNation instalira „LightCatcher“ svetlosne kupole na krovovima komercijalnih ili vladinih zgrada, finansirajući celu investiciju, a zatim prati uštede energije. Kolika god količina novca da se uštedi od strane sistema se zatim deli između klijenta i kompanije. Prema kompaniji, model pruža preduzećima i vladama priliku da smanje račune za struju bez unapred gotovinskih izdataka. 

Iako svetlosne kupole verovatno nisu estetski ugodne za mnoge stambene projekte, one ipak mogu da imaju dominantnu ulogu u energetskim uštedama u komercijalnim ili industrijskim objektima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;