INFONET-468X60-BANNER

Foster predstavio projekat masivnog paviljona UAE u obliku peščane dine za milanski Expo 2015

16.01.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Foster + Partners je nedavno predstavio njihov fantastičan projekat paviljona Ujedinjenih Arapskih Emirata inspirisan pustinjom, a za potrebe Svetske izložbe Expo koja se održava 2015. godine u Milanu.

Paviljon od 5.000 kvadratnih metara će obuhvatati različite moderne emiratske restorane i eko-prijateljske tehnologije, kao što su materijali koji mogu da apsorbuju ugljen-dioksid, a sve u odgovoru na temu Expo-a „Feeding the Planet, Energy for Life“. Milanski Expo 2015, i njegovih planiranih 140 paviljona ima za cilj da pomogne kreativno generisanje inspirativnih rešenja za održivi razvoj.

Smešten blizu centra Expo-a, UAE paviljonu će se prostupati preko okruglog ulaznog dela nalik kanjonu sa zidovima inspirisanim peščanim dinama visine do 12 metara. Kako bi preneli pustinjski karakter, arhitekte su koristile skenirane fotografije pustinja da bi stvorili zidove koji prikazuju raznovrsnost tekstura i boja peščanog pejzaža Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Niz iPad-ova sa ekranima svetlo plave boje će takođe oivčavati prostor kako bi oponašali irigacione akvadukte koji podržavaju život i poljoprivredu u surovoj pustinji. Da bi se postakla veća interakcija sa prostorom, svaki posetilac će dobiti iPad sa kojim se mogu skenirati objekti širom paviljona.

Put od ulaza će se postepeno uzdizati naviše i dovešće posetioce do vrhunskog auditorijuma, krovne bašte i kafića u prizemlju. Uske, osenčene ulice paviljona i emiratski pejzaž pomažu u evociranju terena i kulture pustinjske države.

Održivo projektovan paviljon će ciljati ka LEED platinum sertifikaciji i imaće tehnologije kao što su sakupljanje atmosferskih voda, upotreba fotonaponskih sistema i materijale koji apsorbuju ugljen-dioksid. Nakon završetka izložbe u Milanu, paviljon će biti demoliran i zatim ponovo izgrađen u Emiratima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;