Nomadska stolica - prenosivost umesto komfora

15.11.2013. | Gizmag

Španski dizajner Horhe Penades (Jorge Penadés) veruje da je naša ideja o tome šta čini jedan komad nameštaja luksuznim predmetom sada promenjena. U saopštenju za medije, on objašnjava kako luksuz nije više pitanje udobnosti. Umesto toga, „luksuz je mogućnost da odlučite gde želite da imate trenutak mira, šansu da pobegnete od užurbane aktivnosti savremenog načina života“. Ova filozofija je u skladu sa njegovom Nomadskom stolicom (Nomadic Chair), gde je udobnost svedena na minimum kako bi se povećala prenosivost.

Nomadska stolica se pravi od čvrstog jasena sa vezama napravljenim od čelika. Prema dizajneru, ove veze su inspirisane tradicionalnom drvenom stolarijom, što znači da cela stvar može biti sklopljena ili rasklopljena za manje od dva minuta, koristeći „male pokrete“, i to bez šrafova, eksera ili lepka.

Kada je sastavljena, Nomadska stolica može lako da izdrži osobu koja teži 100 kilograma. Kada se rasklopi, ona se može spakovati i nositi kao ranac uz pomoć kožnih kaiševa.

Ručno izrađena u sopstvenoj proizvodnji, Nomadska stolica košta dobrih 944 evra. Penades se nada da će koristiti iste principe koji su uključeni u Nomadskoj stolici za stvaranje cele kolekcije nameštaja koji su „putujući objekti umesto statičnih“.

Iako postoje mnogo jeftinije, pa čak i praktičnije alternative ovome, Nomadska stolica može da pruži malo luksuza za one koji žele da sede na nečemu više stilizovanom na suncu. Video snimak ispod prikazuje sastavljanje i korišćenje Nomadske stolice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...