INFONET-468X60-BANNER

Kuća list u Indiji

01.11.2013. | Dezeen

Arhitektonski biro iz Mumbaia SJK Architects projektovao je ovaj porodični dom koga karakterišu betonske nadstrešnice u obliku lišća. Kuća je smeštena u obalskom gradu Alibaug u Indiji, a biro SJK je podelio životni prostor doma na pet prostorija koje se lepezasto širi oko centralnog dvorišta i veliko drveta.

Podržane od strane čeličnih stubova pod uglom, betonske krovne nadstrešnice štite svih pet soba, koje uključuju četiri prostora okružena staklom i otvorenu dnevnu sobu koja se graniči sa bazenom i jezercetom punim ljiljana.

„Klijent je imao ideju da kuća ima mahune koje se preklapaju i stvaraju razliku između svakog dela kuće“, rekle su arhitekte. „Oni su želeli da kretanje između tih mahuna bude kroz izvajani otvoreni prostor koji obuhvata stabla koja se već nalaze na parceli.“

Jedna od mahuna smešta drugu dnevnu sobu, dok druge mahune smeštaju kuhinju, dečiju sobu i spavaću sobu. Dve spavaće mahune takođe imaju svoja privatna dvorišta. Drvena vrata se preklapaju kako bi otvorili sobe ka bašti, a pored toga zastakljeni zidovi se mogu ukloniti ako se želi stvoriti više otvoreni prostor.

„Nedostatak simetrije omogućava kretanje zidova po potrebi, otvoreni kada trebaju ili zatvoreni kako bi obezbedili privatnost“, izjavile su arhitekte. „Ovo omogućava da sunce i vetar uđu u mahune u pravoj količini, tako da je kvalitet unutrašnjeg vazduha i svetla dramatičan i udoban.“

Polirani betonski podovi se mogu pronaći po celoj kući. Arhitekte su se takođe trudile da zadrže većinu postojećih biljaka na parceli, uključujući i nekoliko drveta kokosa, nema i mangoa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;