INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spravljanje betona (mešanje betona)

27.11.2008. | infoBETON

Prilikom projektovanja betonske mešavine treba imati u vidu i način spravljanja to jest način na koji se vrši mešanje komponentnih materijala. Ovo je bitni jer različiti tipovi mešalica koji se mogu naći na tržištu nekada nisu odgovarajući za zahtevane betone.

Tehnološki sistem jednog betonskog postrojenja sastoji se od bunkera ili silosa za agregat, silosa za cemente, dozatora vode i dozatora aditiva. Opciono je da ovakvo postrojenje sadrži i dodatne silose u kojima se mogu smestiti filer, mikrosilica ili neki drugi punioci ili dodaci betonu. Ukoliko se upotrebljavaju veoma sitni punioci poželjno je koristiti posebna postrojenja koja mešaju materijal sa vodom i tako ga doziraju u betonsku mešavinu (zbog manjih gubitaka praškastih materijala). Postupak doziranja zavisi od proizvođača betonskog postrojenja i veoma se razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Generalno sistemi mešanja se mogu podeliti u dve glavne grupe prema ciklusu mešanja:

  • ciklične mešalice
  • kontinualne (sa neprekidnim radom) mešalice

Kod prvih mešanje betona se odvija u procesu koji se sastoji od punjenja, mešanja i pražnjenja mešalice. Trajanje ciklusa varira kako od kapaciteta i snage postrojenja tako i od zahteva za konzistencijom i homogenosti predmentnog betona. Kod mešalica sa kontinualnim radom proces punjenja, mešanja i pražnjenja je objedinjen i sve tri operacije se izvode istovremeno. Kod proizvodnje betona pretežno su zastupljene mešalice sa cikličnim mešanjem. Kod veoma velikih produkcija betona koriste se mešalice sa kontinualnim mešanjem. Mešalice sa kontinualnim mešanjem se koriste najčešće kod brana i kod objekata gde je potrebno napraviti velike količine betona u kratkom vremenskom periodu.

Druga podela se može napraviti i u odnosu na ugao ose bubnja u kome se mešaju komponentni materijali na:

  • vertikalne
  • horizontalne
  • kose

Najčešće betonske mešalice su sa vertikalnom osom bubnja. Kod mešalica sa kosom osom bubnja taj ugao je najčešće u granicama od 25o do 35o u odnosu na horizontalnu ravan. U praksi taj ugao određuje sam proizvođač zavisno od opreme koju koristi. Treća ali veoma značajana podela je na osnovu načina mešanja na:

  • gravitacione mešalice
  • mešalice sa prinudnim mešanjem

Način mešanja je veoma bitan jer prilikom mešanja čestice moraju da savladaju sile veze, otpor smicanja i silu zemljine teže. Na osnovu ovoga lako je zaključiti da betonske mešavine sa većom količinom cementa i vode mogu lakše da se mešaju od krutih mešavina. Stoga je veoma bitno odrediti pravi način mešanja betonske mešavine. Navešćemo samo neke od svetski poznatih proizvođača mešalica:

Cifa

Carmix

Elba

Gravitacione mešalice su pogodne za dobijanje betona plastičnije konzistencije. U njima se mešanje ostvaruje kako im ime govori uz pomoć okretanja bubnja i uticaja gravitacije. Zapremine bubnja su različite i mogu biti i do 4 m3 . Trajanje mešanja zavisi kako od materijala tako i od konzistencije i drugih parametara ali se može za proračun uzeti vreme od 2 minuta.

Kako gravitacione mešalice nisu pogodne za dobijanje betona kruće konzistencije to se za dobijanje ovakvih betona koriste mešalice sa prinudnim mešanjem. Kod ovih mešalica postoje dve osovine koje se kreću u dva različita smera i betonsku mešavinu mešaju po veoma složenim trajektorijama unutar bubnja. Ovakve mešavine su izuzetno homogene. Trajanje ciklusa mešanja kod ovakvih mešalica traje u proseku od 2 do 5 minuta zavisno od toga da li se radi o sitnozrnim ili krupnozrnim betonima. Od veličine bubnja ovakve mešalice zavisi i praktičan učinak betonske baze. Veličine ovih bubnjeva u novije vreme dostižu i 3m3 što betonskoj bazi omogućuje velike teorijske i praktične učinke.

U novije vreme zbog povećanih zahteva za homogenim betonskim mešavinama proizvode se i bubnjevi koji imaju ugrađene vibracije. Prilikom mešanja pobuđuju se vibracije i omogućavaju dobijanje izuzetno homogenih betona. Ovakvi betoni postižu izuzetno visoke čvrstoće.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;