Prvi projekat Zahe Hadid za Njujork

02.09.2013. | Detail

Britansko-irački arhitekta Zaha Hadid je upravo završila projektovanje luksuzne stambene zgrade - svog prvog projekta za Njujork. Dizajn zgrade preuzima bogatstvo živahnog i istorijskog urbanog kontesta lokacije. Međusobni uticaji koji su grad i obližnji zeleni projekat High Line imali na projekat je rezultirao urbanom dinamikom koja se smešta između povišenog parka i okolnih zgrada.

Ševron obrazac na zgradi (forma u obliku obrnutog slova V) naglašava izvajanu spoljašnjost, istovremeno odvajajući i spajajući dve različite zone. Koncept dalje razvija ovu kontekstualnu vezu, dajući svakom stanu najviši stepen originalnosti.

„Naš dizajn je integracija volumena koji se ulivaju jedan u drugi, i prateći koherentni formalni jezik, stvaraju senzibilitet celokupnog ansambla zgrade“, objašnjava Zaha Hadid. „Sa aranžmanom koji ponovo otkriva prostorni doživljaj, svaki stan će imati svoj prepoznatljivi identitet.“

Jedanaestospratna zgrada će imati oko 37 luksuznih stanova do 510 kvadratnih metara površine, sa fokusom na ekspanzivne, graciozne rasporede sa čistom spratnom visinom od 3.5 metara, promišljenom tehnološkom integracijom i vrhunskom završnom obradom. Zgrada je projektovana sa više liftovskih jezgra, tako da će većina stanova imati privatno predvorje i ulaz koji doprinose intimnosti objekta.

Ulazni hol sa dvostrukom spratnom visinom pruža poglede na zajedničke prostore stanara, kao i na otvorenu baštu. Velikodušne terase i dvorište dodatno unapređuju stambeno iskustvo, a velika krovna terasa, unutršanji bazen i sauna, zabavni prostor i igrališta pružaju još veće prilike za opuštanje i zabavu. Ovi prostori će biti deo bogate usluge i pogodnosti koje priliče probirljivim luksuznim kupcima kojima će ove nekretnine biti interesantne.

Pored zelenog projekta parka High Line u blizini zgrade, nekretnina će imati korist od obližnjih objekata kao što su nova škola i brojni novi restorani.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...