INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pustinjska kuća od nabijene zemlje

15.08.2013. | Inhabitat

Ova prelepa kuća od nabijene zemlje je okružena sa ogromnim Saguaro kaktusima i nalazi se u pustinji Sonoran. Kuća u Tusonu, Arizona, je delo arhitektonskog biroa DUST, a projektovana je korišćenjem strategija pasivnog dizajna i izgrađena je od materijala sa malim uticajem na životnu sredinu, što je čini vrlo ekološkim domom. Glavna karakteristika doma su zidovi napravljeni od nabijene zemlje, koja je snabdevena lokalno, kao i sistem za sakupljanje kišnice koji je preko potreban u ovim pustinjskim uslovima.

Kuća je smeštena izvan Tusona i projektovana je kao vikendica za uživanje u okolnom pejzažu. Lokalni arhitektonski biro DUST smestio je kuću pažljivo usred drevnih kaktusa, pustinjskog bilja, kamenih naslaga i migracionih puteva divljih životinja.

Parking se nalazi na preko 100 metara udaljenosti od kuće, i to je urađeno tendenciozno kako bi se što više zaštitila životna sredina i kako bi se stanari i njihovi gosti naterali da pešače kroz pustinju.

Druge strategije za stvaranje veze između ljudi i životne sredine uključuje upotrebu razigranih betonskih blokova po kojima se gazi dok se pristupa kući, stakleni klizni zidovi pune spratne visine, kao i namerno izostavljanje hodnika unutar kuće. Kako bi pristupili različitim prostorijama u kući, stanari moraju izaći napolje. Ovim principom projektovanja stanari su zaštićeni od atmosferskih nepogoda, ali oni takođe moraju da imaju dodir sa okolinom.

Orijentisana ka istoku i zapadu, kuća koristi solarni pasivni dizajn kako bi preuzela što više sunčeve svetlosti i toplote u zimskom periodu, a tokom leta što manje. Minimalno zastakljene na istoku i zapadu, zajedno sa velikim prepustim na južnoj strani kuće održava ugodne temperature unutar kuće. Prevlađujući vetrovi se zarobljuju putem operabilnih kliznih staklenih zidova i donose preko potrebni svež vazduh. 

Kuća je primarno izgrađena od nabijene zemlje, koja je lokalno nabavljena, zarad dobijanja dovoljno velike termalne mase koja će usporiti prenos toplote. Pored toga, kuća je opremeljena sa rezervoarom od 100.000 litara za kišnicu koja se sakuplja sa krova, filtrira i ponovo koristi u kući.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;