Smela nova polovina jednoporodične kuće u Zagrebu

28.06.2013. | Dragan Marković | Super Prostor

Nastala kao zamenska polovina nekadašnjeg dvojnog objekta, ova se kuća za mladi par bez dece, uprkos svojoj neobičnoj pojavnosti, vešto uklapa u kontekst jednoporodičnih kuća kojima je okružena.

Na prvi pogled, objekat se sagledava kao atipični element u svom kontekstu. Dinamikom krovnih ravni on se segmentno uklapa u oblikovni kod susedstva, kojim dominiraju jednolični stambeni objekti dvovodnog krova. U težnji da prihvati obiman program, kuća samo u naznakama prati oblik i gabarit objekta na koji se prislanja, rekonfigurišući ostatkom svog volumena karakter stambenog pejzaža u kom se nalazi. No, dijalog objekta sa okruženjem složeniji je no što se na prvi pogled čini.

Kuća komunicira sa svojim susedstvom ne samo putem osnovne mase i spoljne opne, već i uređenjem dvorišta i u tu svrhu primenjene vegetacije, visine obodnog zida, stepenovanja nivoa privatnosti, mesta garažnog prostora i pozicioniranja tačaka sa kojih se kući pristupa. Za razliku od ostalih kuća u susedstvu, dvorište je zaklonjeno od pogleda u potpunosti, a prilaz kući jasno je određen.

Kuća je istovremeno statična i pokrenuta. Oblikovna nepravilnost osnovne mase, njena solidnost i stamenost ublaženi su nepravilnim ortogonalnim rasterom fasadnih ploča, različitom veličinom i dispozicijom prozora, te igrom odnosa belih i crnih površina (puno-prazno). Igra parova suprotnosti ogleda se i u likovno-estetskom uobličavanju grubosti materijalizacije ogradnog zida i rafinirane glatkoće fasade površine.

Za razliku od pomalo apstraktne spoljašnjosti, situacija unutar objekta sasvim je drugačija. Težište komunikacije i dinamike prostora čini povezanost tri gradivna elementa: kamina, stepeništa i galerije. Njih okružuju druge namenske prostorije, raščlanjene po sistemu kaskadnih polunivoa, na tragu Raumplana. Ovim principom prostorne organizacije maksimizira se iskorišćenost raspoloživog gabarita, definisanog strogim urbanističkim propisima iz kojih proizilazi i oblikovna rigidnost kuće.

Jasno prostorno definisana, a pritom oblikovno specifična, ova kuća ne redefiniše samo pejzaž izgrađene strukture u kojoj se nalazi, već i uobičajene pristupe osetljivoj temi dogradnje postojećih objekata.

Više o projektu:

Objekat: Obiteljska kuća na Peščenici
Mesto: Zagreb (Hrvatska)
Program: Urbana kuća za mladi par
Površina: 266m²
Godina: 2012.
Autor: DVA ARHITEKTA doo – Tomislav Ćurković / Zoran Zidarić
Koautor: Tomislav Burgund d.i.a.
Fotografije: Robert Leš

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...