INFONET-468X60-BANNER

Planetarijum u Montrealu

28.05.2013. | Detail

Novi dom za Planetarijum u Montrealu, Kanada, koristi kombinaciju robusne arhitektonske forme i vrhunskih sistema projekcije kako bi stvorio predivno animirano iskustvo koje će podjednako oduševiti ljubitelje arhitekture i astrologije.

Arhitektonski biro Cardin Ramirez Julien + Aedifica je projektovao spoljni oblik kao labavo ekstarpoliran dvogled, mada se pod zemljom mnogo više odvija.

Pod pokroviteljstvom Rio Tinto Alco aluminijumske kompanije postojao je samo jedan materijal sa kojim bi eksterijer novih kupola mogao da bude obložen, ali iznutra, oni su spiralno obloženi u drvene trake koje podsećaju na ogromni vrtlog. Za ono što se događa unutar kupola, gde se prostiru galaksije i magline istražuju, čini se kao prikladna metafora.

Izložbeni prostori su u formatu „crne kutije“, ali bi se planetarijum mogao bolje opisati kao formata crne rupe. Svaki je kupola od 18 metara u prečniku koja kada se gleda odzgo deluje kao da cepa krov arhitektonske forme brzinom svetlosti dok projektovane slike vode publiku širom kosmosa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;