INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inovativan način korišćenja energije vetra u gradovima

23.05.2013. | EKOkuće

Arhitektonski studio Belatchew Architects predstavio je vizionarsku ideju koja nosi naziv Strawscraper. Zapravo, reč je o nadogradnji jednog postojećeg solitera u Štokholmu koji će na fasadi imati poseban sistem izrađen od slamki koje podsećaju na dlake, koje će sakupljati energiju vetra i pretvarati je u električnu energiju.

U urbanim sredinama pretvaranje energije vetra u električnu energiju je još uvek veliki izazov, često je nemoguće pronaći lokaciju za postavljanje vetroturbine a da ona ne zauzme previše prostora i njen rad ne bude opasan za stanovnike. Međutim, arhitekte iz Švedske smatraju da su pronašli rešenje.

Ovaj sistem koristi pizoelektričnu tehnologiju pomoću koje se pokret pretvara u električnu energiju koja se može skladištiti za kasniju upotrebu. Pokreti malih slamki kojima će soliter biti obložen, sigurni su za ptice i ljude, i nisu bučni kao što je to slučaj kod konvencionalnih vetroturbina. Povetarac će biti dovoljan da slamke počnu da se pomeraju i proizvode energiju.

Soliter Strawscraper će pored inovativnog načina za korišćenje obnovljivih izvora energije u urbanim sredinama, gradu dati poseban šarm. Pomeranjem slamki stvaraće se iluzija kako se ceo soliter kreće u ritmu vetra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;