INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odstupanje od konvencijalnog projekta zatvora

14.05.2013. | Design Build Source

Španski arhitektonski biro OOIIO Architecture je objavio novi predlog projekta ženskog zatvora na Islandu koji menja tradicionalni oblik popravnih ustanova. Angažovanjem sa korisnicima zgrade, projektanti su bili u mogućnosti da obezbede prostor koji dobija najbolje iz objekta za krajnje korisnike.

Arhitekte su počeli sa procesom projektovanja tako što su direktno pričali sa onima koji žive i rade u zatvorima i utvrdili da je najgora stvar za ljude koje koriste ove zgrade osećaj da su u popravnoj ustanovi. Može delovati čudno što je upravo to problem, naročito za zatvorenike, ali psihologija iza projekta bi mogla da pomogne stvaranju okruženja za islandski zatvor koje ima pozitivan uticaj na one koji žive i rade tamo.

Idejni projekat se fokusira na potrebu da se stvori prostor koji pruža atmosferu drugačiju od standardnog zatvora. Usmeren je na prirodno osvetljenje, otvorene prostore i zelenilo. Mračne prostorije su namerno izostavljene iz projekta, kao i male ćelije i betonski zidovi koji su uobičajeni za zatvore.

Projekat biroa OOIIO je sličan zatvorenom selu sa bolnicom, crkvom, pozorištem i školama. Objekat će biti dom za tri različite vrste ljudi: radnike, zatvorenika i povremene posetioce. Projekat postavlja specifične oblasti koje svaka od ovih grupa može i ne može da zauzme.

Koncept projekta otelotvoruje efikasnost i funkcionalnost. Kako bi se povećao osećaj slobode, a samim tim i više pozitivna atmosfera, koja bi mogla da ima veći uticaj na promenu obrazaca ponašanja ljudi, sve funkcionalne oblasti zatvora moraju biti na pravom mestu kako bi imale efekta.

Eksterijer zatvora će inkorporirati treset koji može da se pomera u okviru lokacije i služi kao zeleni zid. Montažni betonski paneli će se koristiti tokom faze izgradnje zbog efikasnosti i ekonomičnosti. Sloj treseta oko zgrade, prema izveštajima, je tipičan arhitektonski element na Islandu i pružiće prirodnu fasadu oko zatvora. Ovo je uključeno u idejno rešenje kako bi se pomoglo u stvaranju zdrave životne sredine i pomoglo u smanjenjeu emisije ugljenika, a takođe efikasnost prefabrikovanih zidova znači da oni mogu biti promenjeni tokom životnog veka zatvora.

Projekat stvara ljudsku vezu sa prirodom i ima potencijal da ima pozitivan uticaj na ljudski um. Ako je rehabilitacija zaista cilj zatvorske kazne, možda će inkorporiranje zdrave životne sredine u takvim objektima dovesti do većeg uspeha u pomaganju zatvorenicima da promene svoje živote.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;