Appartement Spectral: Dizajn enterijera tako loš da je odličan

09.05.2013. | Gizmag

Predstavljamo vam interesantan dizajn enterijera. Izazvan od strane klijenta da obnovi mali studio apartman u Parizu,  arhitektonski biro Betillon/Dorval-Bory imao je zadatak da obrati posebnu pažnju na osvetljenje zbog ograničene dostupne dnevne svetlosti u nekim delovima stana. Njihov odgovor na ovaj izazov je bio neobičan, u najmanju ruku.

Osvetljenje visokih performansi je postavljeno na jednom kraju i, u izvesnom smislu, namerno loše osvetljenje na drugom kraju. Nazvan Appartement Spectral (Spektralni apartman), projekat eneterijera krši svako pravilo u struci, ali efekat je upečatljiv - i to sve zahvaljujući uličnoj rasveti.

Jedino veštačko osvetljenje u stanu je fiksirano na maloj pregradi koja odvaja kuhinju i dnevni prostor od spavaćih odaja (krevet na galeriji u niskom prostoru) i kupatila (tuš kabine koja se nalazi ispod). Na kuhinjskoj strani nalazi se sedam elegantnih i modernih fluoroscentnih cevi koji su visokih performansi u praktično svakom smislu. Na drugoj strani nalazi se par natrijumskim lampi niskog protiska, osvetljenje koje se obično nalazi kod uličnog osvetljenja.

Na jedan način, natrijumske lampe niskog pritiska (koje se ponekad nazivaju SOX lampe zbog sloja indijum kalaj-oksid infracrvenog filma kojima se one obično oblažu) su odlične. Iako LED osvetljenje ostvaruje brzi napredak na polju osvetljenja, natrijumske lampe niskog pritiska su izuzetno efikasne, približavajući se na 200 lumena/vat.

Ali, kao što svako ko je hodao svojom ulicom po mraku zna, natrijumske sijalice niskog pritiska ne pružaju precizni prikaz boja. Sve ispod njih izgleda kao da je iste žuto-braon boje od same svetlosti. To je zato što SOX lampe emituju svetlost na jednoj talasnoj dužini od oko 590 nm.

Oni upoznati sa rasvetom će biti upoznati sa indeksom reprodukcije boja (CRI - color rendering index) izvora svetlosti, koji je kvantitativna skala na čijem se vrhu nalazi indeks 100 za izvore koje pružaju savršene boje (grupa ograničena na radijatore crne boje).

Složenost matematike znači da su CRI teoretski moguće, i iako se izvori veoma razlikuju na CRI za natrijumske lampe niskog pritiska, ukoliko ta cifra odluta daleko od nule, to je u pogrešnom pravcu. Natrijumske lampe niskog pritiska su bukvalno monohromatske, mada ne toliko crno bele koliko crno i narandžasto.

Iako to može zvučiti kao ludilo koristiti natrijumske lampe niskog pritiska u enterijeru stana, ovo je bilo u potpunosti namerno. U stvari, podela prostora u stanu je bila na osnovu „spektralnih potreba“. Spavanje i tuširanje su ocenjene kao monohromatske radnje, ali ako klijent namerava da čita u krevetu, slikovnice i sjajne časopise bi trebalo izvegavati.

Na drugoj strani podele fluoroscentno osvetljenje dobija CRI indeks od preko 90, zahvaljujući mešavini fosfora korišćenog za oblaganje superiorno kvalitetnih lampi kako bi emitovali svetlost na različitim talasnim dužinama. Kuvanje je jedna od aktivnosti tokom koje želite da boje izgledaju kao što bi trebalo.

Efikasnost po strani, nema očiglednih prednosti korišćenja natrijum lampi niskog pritiska, osim kao smelu dizajnersku izjavu. U stvari, one predstavljaju određene praktične poteškoće. Natrijumske lampe niskog pritiska se zagrevaju 10 minuta, a čak im treba i više vremena da se restartuju, pošto moraju da se prvo ohlade.

Bilo koja vrsta automatizacije ili pametne kontrole, osim tajmera, je samim tim sigurno odbačena opcija. Unutrašnje osvetljenje nije nešto što ljudi koriste za centralni deo dizajna nekog enterijera, i upravo zbog tog razloga se većina lampa koja ispuštaju gas ne smatraju dobrim za upotrebu u zatvorenom prostoru.

Sve u svemu, mi mislimo da je ovo veoma pametan dizajn, i to ne samo zbog osvetljenja. Ljudi, i to možda oni koji nisu opsednuti higijenom, u potrazi za savetima za uštedu prostora mogu da obrate pažnju na stepenice pored kuhinjskih elemenata, koje služe i kao podest. Sve ovo deluje kao veoma zabavan prostor, ali da li bi ste želeli da živite u njemu možda zavisi od toga da li cenite induvidualizam iznad praktičnosti.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...