Most na rasklapanje

29.04.2013. | Pogledaj

Nanese li vas put jednoga petka, u podne, u londonsku četvrt Padington, jedna od mnogih modernih građevina koje će vas tamo oduševiti svakako je Kovrčavi most. Naime, taj jedinstveni pokretni most upravo će se tada pred vašim očima, u maniri uplašenog ježa, smotati u klupko.

Jež se čini kao česta inspiracija autora ovog mosta, arhitektonskog studija Heatherwick. Oni su verovatno na umu imali tu životinju kada su projektovali britanski paviljon, jedan od najatraktivnijih na Expo-u 2010. u Šangaju.

Za razliku od tog megalomanskog projekta, pešački mostić preko Grand Union kanala u Padingtonu u svom horizontalnom, mirujućem stanju ostavlja dojam konvencionalne konstrukcije od čelika i drveta.

Tek nakon što se jedan kraj mosta počne podizati, postaje jasno zašto se o njegovom autoru često govori kao o velikoj zvezdi britanskog dizajna. Struktura se polako i glatko otvara uz pomoć niza hidrauličnih kljunova integrisanih u ogradu mosta. Svaki od osam segmenata mosta se simultano uzdiže dok se dva kraja ne dodirnu i most pretvori u skulpturu koja podseća na točak vodenice.

Namena mosta je dvostruka. Pružiti radnicima i stanovnicima te moderne poslovne i rezidencijalne četvrti prelaz na drugu obalu, a brodovima prolaz niz kanal. Konstrukcija je napravljena u Saseksu, pa je kanalom dopremljena do sadašnje lokacije.

Zajedno s biroom Heatherwickom, most su projektovali Entoni Hant i Pakman Lukas, a sagrađen je u kompaniji Littlehampton Welding Ltd. Kovrčavi most do sada je osvojio nagrade Structural Steel Award i Emerging Architecture Award.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...