INFONET-468X60-BANNER

Most na rasklapanje

29.04.2013. | Pogledaj

Nanese li vas put jednoga petka, u podne, u londonsku četvrt Padington, jedna od mnogih modernih građevina koje će vas tamo oduševiti svakako je Kovrčavi most. Naime, taj jedinstveni pokretni most upravo će se tada pred vašim očima, u maniri uplašenog ježa, smotati u klupko.

Jež se čini kao česta inspiracija autora ovog mosta, arhitektonskog studija Heatherwick. Oni su verovatno na umu imali tu životinju kada su projektovali britanski paviljon, jedan od najatraktivnijih na Expo-u 2010. u Šangaju.

Za razliku od tog megalomanskog projekta, pešački mostić preko Grand Union kanala u Padingtonu u svom horizontalnom, mirujućem stanju ostavlja dojam konvencionalne konstrukcije od čelika i drveta.

Tek nakon što se jedan kraj mosta počne podizati, postaje jasno zašto se o njegovom autoru često govori kao o velikoj zvezdi britanskog dizajna. Struktura se polako i glatko otvara uz pomoć niza hidrauličnih kljunova integrisanih u ogradu mosta. Svaki od osam segmenata mosta se simultano uzdiže dok se dva kraja ne dodirnu i most pretvori u skulpturu koja podseća na točak vodenice.

Namena mosta je dvostruka. Pružiti radnicima i stanovnicima te moderne poslovne i rezidencijalne četvrti prelaz na drugu obalu, a brodovima prolaz niz kanal. Konstrukcija je napravljena u Saseksu, pa je kanalom dopremljena do sadašnje lokacije.

Zajedno s biroom Heatherwickom, most su projektovali Entoni Hant i Pakman Lukas, a sagrađen je u kompaniji Littlehampton Welding Ltd. Kovrčavi most do sada je osvojio nagrade Structural Steel Award i Emerging Architecture Award.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;