PRIJAVA-468X60-BANNER

PowerWINDows preispituje dizajn vetrenjača

17.04.2013. | Gizmag

Vetroelektrane definitivno postaju hit u poslednje vreme, ali to nije odvratilo pronalazače i tehnologe od petljanja, pa čak i prekrajanja, samih turbina. U poslednje vreme smo pisali od eolskim sistemima koji koriste diskove sa hidraulikom, pa čak i vetrenječe koje se pune kapljicama vode, ali šta mislite o neboderima opremljenim rotirajućim prozorskim panelima? Ovo je ideja koja stoji iza koncepta PowerWINDows Univerziteta Volongong iz Australije - modularna vetroturbina projektovana da ima manje uticaja na životnu sredinu.

Tim predvođen profesorom Farzadom Safaeiem, direktorom Istraživačkog instituta za informacione i komunikacione tehnologije Univerziteta Volongong, proveo je poslednjih četiri godine u dizajniranju PowerWINDows sistema kao metodu za žetvu energije vetra koja je manje nametljiva svom okruženju.

Na prvi pogled, trenutni dizajn se ne razlikuje mnogo od standardnog prozora, osim činjenice da je mrežasti šablon napravljen od panela koji se okreću na povetarcu. Umesto da imaju jedan veliki set lopatica koji se okreću normalno u odnosu na pravac vetra, sistem PowerWINDows sastoji se od manjih lopatica koji se polako rotiraju duž istog puta kao i vetar.

Prema profesoru Safaeiu, ovaj metod proizvodi manje turbulencije vazduha, smanjujući količinu stresa na okolne strukture i generišući manje buke. Pored smanjenja troškova rada i održavanja, ovaj dizajn bi teoretski mogao biti postavljen skoro bilo gde bez toliko negativnih efekata na područje u blizini.

Još jedna prednost koji bi sistem PowerWINDows mogao imati nad konvencijalnim vetrenjačama jeste modularna konstrukcija, koja omogućava dodavanje više panela kada je potrebna dodatna energija, umesto postavljenje potpuno nove turbine. Ovaj dizajn takođe znači da bi paneli mogli da se lakše postave, pa čak i integrišu u postojeće strukture, kao što su strane ili vrhovi visokih zgrada.

Sada kada je dobar dizajn osmišljen, sledeći korak jeste izgradnja radnog modela za analiziranje prikupljanja energije sistema PowerWINDows nad drugim metodama žetve enrgije vetra. Univerzitet u Volongongu je nedavno potpisao inicijalni dvogodišnji ugovor sa pomorskom inženjerskom grupom Birdon Pty Ltd za stvaranje prototipa koji se može koristiti za dalja ispitivanja. Ako sve prođe dobro, kompanija se nada da može da započne proizvodnju komercijalne verzije za korišćenje širom sveta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;