IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kako će izgledati novi trgovi u centru Beograda

12.04.2013. | B. Damnjanović | 24 sata

Tri skvera na opštini Stari grad - kod kafane „Stara Hercegovina”, OŠ „Mihailo Petrović Alas” i ispred „Bitefa“ - dobiće novi izgled. Na konkursu koji je raspisala opština stiglo je više od 70 radova, a stručni žiri izabrao je tri najbolja projekta za oplemenjivanje životne sredine.

Skver kod OŠ „Mihailo Petrović Alas"

„Skver u Kralja Petra je projektovan kao gradske stepenice za predah, pauzu i gluvarenje, imajući u vidu neposrednu blizinu škole, dok je skver kod „Stare Hercegovine” koncipiran kao prirodna oaza usred grada“, kaže Dušan Stojanović, jedan od članova autorskog tima koji je osvojio čak dve prve nagrade (za skver kod kafane i škole).

Na skveru Mire Trailović nalaziće se ozelenjeni zid sa raznorodnim puzavicama. Pejzažni arhitekta Aleksandar Bobić, jedan od članova žirija, kaže da se nagrađeni radovi odlikuju jednostavnošću, racionalnošću i da se kao takvi mogu lako realizovati.

Skver kod Stare Hercegovine

„Ovi radovi predstavljaju nov pristup u uređenju javnih gradskih prostora na koji Beograd čeka već više decenija. Predložena rešenja korisnike stavljaju u prvi plan i predstavljaju važan iskorak i svežinu u odnosu na zaboravljene javne gradske prostore“, kaže Bobić.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević kaže da će izgradnjom ovih skverova Stari grad imati i novi izgled, ali i da će biti funkcionalniji.

Skver Mire Trailović

„Osim estetike, ovim uređenjem će se poboljšati i kvalitet života na Starom gradu. Nadam se da će se građanima dopasti ova ideja i da će ovo biti samo prvi korak u uređenju javnih površina na našoj opštini“, kaže Kovačević.

Prvu nagradu za skverove „Stara Hercegovina“ i OŠ „Mihailo Petrović Alas“ dobio je autorski tim koga čine Pavle Stamenović, Dušan Stojanović, Žarko Uzelac, Hristina Tošić, Ana Šulkić, dok je prvu nagradu za skver Mire Trajilović dobio autorski tim u kome su Dejan Milanović, Dušan Cvetković, Petar Opačić, Nikola Milanović, Hristina Stojanović.

 

Komentari: 3

Nemanja 07.05.2013 12.02.31

http://www.ipetitions.com/petition/arhitektonski-konkursi/

Zamolili bismo vas da prosledite ovo pismo svima onima koji bi mogli da budu zainteresovani, a i šire.
Ovo nije nikakva peticija, već izraz opšteg nezadovoljstva i zabrinutosti stanjem stvari u struci. Pismo dobija na snazi skupljanjem što većeg broja potpisa i biće prosleđeno gradskim vlastima, gradskom arhitekti i medijima. Bilo bi poželjno da arhitekte i inženjeri pri potpisivanju naglase svoju profesiju.


U Beogradu je aprila ove godine u saradnji gradske opštine Stari grad i Društva Arhitekata Beograda (DAB) organizovan konkurs za idejno resenje tri javna gradska prostora (trg kod Bitef teatra, park kod kafane "Stara Hercegovina" i skver kod OŠ "Mihailo Petrović Alas").
Rezultati i dešavanja oko konkursa mnoge učesnike i posmatrače navode na određene sumnje:
- Kako je odluka o pobedniku objavljena nakon samo nedelju dana od predaje radova iako je na konkursu učestvovalo preko 70 arhitektonskih timova sa vise od 100 projekata ?
- Kako je jedan tim odneo tri nagrade (dve prve i jednu treću), pored tako velikog broja pristiglih resenja ?
- Zašto, do momenta pisanja ovog pisma, izložba radova koja je predviđena prilikom raspisivanja konkursa, još uvek nije objavljena (pa čak ni zakazana) ni na internetu niti u prostorijama DAB-a ?

Ovo nije prvi put da se srećemo sa sličnim problemima, pa bismo zeleli da iznesemo naše viđenje načina na koji bi jedan ovakav konkurs trebalo da bude organizovan:
1. Za projekte ovog tipa i važnosti za grad je vrlo bitno da se pre raspisivanja konkursa izvrši detaljna analiza gradskog prostora zarad postavljanja optimalnih konkursnih i programskih zahteva
2. Istovremeno je neophodna direktna komunikacija sa građanima putem anketa (ako ovakvi konkursi uopšte ciljaju da dođu do humanih i realnih rešenja)
3. Takmičenja ovog tipa postoje kako bi omogućila demokratsku razmenu i širenje ideja. Dakle, konkurs bi obavezno trebalo da bude propraćen izložbom radova, upoznavanjem sa kriterijumima vrednovanja i obrazloženjem izbora određenih radova za pobedničke
4. Bilo bi neophodno omogućiti učesnicima kao i građanima da daju svoje mišljenje o konkursnim radovima, pa bi tako mogla biti uvedena i nagrada kolega (učesnika) i nagrada publike, makar i simbolično
5. Na kraju bi mogao biti otvoren konstruktivni dijalog o zadatoj temi i rešenjima u cilju pronalaženja najbolje solucije za grad

Ovakav dijalog, pre i posle konkursa, bi bio posebno bitan kako bi se podigao opšti nivo kulture i svesti o arhitekturi, urbanizmu i egzistencijalnom prostoru. Mišljenje građana bi u ovakvim slučajevima moralo da se vrednuje, između ostalog i kako mi arhitekti ne bismo zastranili. U ovom slučaju, trg nije apstrakan prostor ili umetnička instalacija sama sebi dovoljna zanemarujući čoveka (primer skorašnje rekonstrukcije Savskog trga). Trg je konkretno mesto za okupljanje stanovnika svih uzrasta, za igru, za rekreaciju, za druzenje.....trg je komplement našeg doma u kome bi trebalo da se osećamo kao kod kuće – dnevna soba pod otvorenim nebom.
Potrebna nam je trasparentnost i kreativni dijalog umesto mistifikacije i hermetizovanja arhitektonske profesije.

Naše sumnje u pravičnost i neutralnost DAB-a kao i nekih drugih udruženja i organizacija, povecavaju se posle svakog konkursa. Nadamo se da u tome grešimo, jer bi zaista bilo katastrofalno da je, posle svih muka koje smo zajedno proživeli, moralna i materijalna kriza metastazirala do tako bitnih institucija koje direktno odlučuju o kvalitetu života sadašnjih i budućih generacija.
Isto tako se nadamo da će, u slučaju da su naše sumnje opravdane, nadležni organi kad tad reagovati i obaviti svoju dužnost.

Ovim pismom smo želeli da javnosti i građanima bar malo rasvetlimo tamnu stranu ovog i mnogih drugih konkursa.
Nama ostalima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizujemo putem objavljvanja nezavisnih konkursa i inicijativa za poboljšanje kvaliteta životne sredine.

http://www.ipetitions.com/petition/arhitektonski-konkursi/

TrgOvaC 17.04.2013 09.31.33

Ništa novo! Svaki konkurs u ovoj zemlji je namešten...

Beozgadjen 16.04.2013 16.28.05

Ponovo smo na istom putu kad Drustvo arhitekata Beograda bira svoje ljude za dobitnike konkursa pa je tako REACT Studio 10. put za redom osvojio nagradu na konkursu, pa je ekipa zaposlenih u studiu Ivana Raskovica koji je predsednik udruzenja DAB koje je organizovalo konkurs dobila drugu nagradu, pa su studenti Asistenti u studiju Zorana Lazovica koji je predsedavao zirijem odneli ne jednu nego dve nagrade za ove dve fotomontaze. Argumente pronadjite na samim sajtovima DAB.rs ili arhitektonskog fakulteta i naci cete vezu izmedju nagradjenih ucesnika, predsednika zirija i vrhuske nevladine organizacije Drustva arhitekata Beograda koja se izdaje za nezavisnu organizaciju. I odlican naziv za srpsku arhitekturu
Ipak nemamo arhitektu...

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;