INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beton sa nusproduktima proizvodnje biogoriva

21.03.2013. | EKOkuće

Kako bi se smanjila globalna emisija ugljen dioksida, preduzimaju se razni koraci, a posebna pažnja se posvećuje proizvodnji građevinskih materijala. Istraživači sa Univerziteta u Kanzasu, SAD, napravili su beton koji ima manju emisiju ugljen dioksida od konvencionalnog betona.

Taj beton u svom sastavu ima nusprodukte od proizvodnje biogoriva, kao što su slama i nejestivi delovi kukuruza, pšenice, i navodno je jači od konvencionalnog betona.

Tradicionalni beton se pravi od mešavine agregata, vode i portland cementa. Tim istraživača je uspeo da 20% portland cementa zameni raznim nusproduktima iz celuloznog etanola koristeći nejestive materijale, kao što su piljevina, pšenična slama i drugi poljoprivredni otpad.

Za razliku od kukuruznog etanola koji se može koristiti kao stočna hrana, celulozni etanol ima visok procenat lignina, i jedino se može koristiti kao biogorivo za proizvodnju električne energije pri čemu njegovim spaljivanjem ostajeo pepeo koji treba pravilno odložiti. Dodavanjem upravo tog pepela kombinaciji cementa i vode, tim istraživača je uspeo da poveća snagu i izdržljivost betona za 32%.

Proizvodnja ove nove vrste betona ima mnoge koristi za životnu sredinu. Emisija ugljen dioksida i štetnih gasova staklene bašte je znatno manja u poređenju sa proizvodnjom konvencionalnog betona. Kako industrija proizvodnje biomase širom sveta raste, ovaj beton pruža nove mogućnosti za iskorišćenje nusprodukata. Takođe, rešio bi se i problem odlaganja pepela.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;