INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beton sa nusproduktima proizvodnje biogoriva

21.03.2013. | EKOkuće

Kako bi se smanjila globalna emisija ugljen dioksida, preduzimaju se razni koraci, a posebna pažnja se posvećuje proizvodnji građevinskih materijala. Istraživači sa Univerziteta u Kanzasu, SAD, napravili su beton koji ima manju emisiju ugljen dioksida od konvencionalnog betona.

Taj beton u svom sastavu ima nusprodukte od proizvodnje biogoriva, kao što su slama i nejestivi delovi kukuruza, pšenice, i navodno je jači od konvencionalnog betona.

Tradicionalni beton se pravi od mešavine agregata, vode i portland cementa. Tim istraživača je uspeo da 20% portland cementa zameni raznim nusproduktima iz celuloznog etanola koristeći nejestive materijale, kao što su piljevina, pšenična slama i drugi poljoprivredni otpad.

Za razliku od kukuruznog etanola koji se može koristiti kao stočna hrana, celulozni etanol ima visok procenat lignina, i jedino se može koristiti kao biogorivo za proizvodnju električne energije pri čemu njegovim spaljivanjem ostajeo pepeo koji treba pravilno odložiti. Dodavanjem upravo tog pepela kombinaciji cementa i vode, tim istraživača je uspeo da poveća snagu i izdržljivost betona za 32%.

Proizvodnja ove nove vrste betona ima mnoge koristi za životnu sredinu. Emisija ugljen dioksida i štetnih gasova staklene bašte je znatno manja u poređenju sa proizvodnjom konvencionalnog betona. Kako industrija proizvodnje biomase širom sveta raste, ovaj beton pruža nove mogućnosti za iskorišćenje nusprodukata. Takođe, rešio bi se i problem odlaganja pepela.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;