„Google“ predstavio idejno rešenje novog kompleksa

27.02.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Kancelarije kompanije „Google“ su poznate po tome što su maštovite i nekonvencijalne, a sada je kompanije predstavila planove za proširenje njenog trenutnog kompleksa u Silikonskoj dolini. Oni započinju gradnju novog kampusa, koji se zove „Bayview“, projekat globalne arhitektonske firme NBBJ, i koji će se sastojati od devet različitih objekata povezanih mostovima.

Većina zgrada će biti visoka četiri sprata i biće u obliku savijenih pravouganika kako bi stvorili otvorene prostore između njih. Takođe će postojati pristupi zelenim krovovima koji će imati otvoreni kafić.

Los Anđeles Tajms (LA Times) izveštava da je kampus od 100.000 metara kvadratnih projektovan korišćenjem obilja podataka: projektantski tim je posmatrao gde sunce izlazi i zalazi, koji su obrasci vetra, kao i dnevne navike hiljada zaposlenih u kompaniji „Google“.

Kao rezultat toga, kampus će omogućiti da većina zaposlenih radi na prirodnom svetlu, bez da imaju ikakav odsjaj od sunca. On će takođe biti najveći poslovni kompleks u Sjedinjenim Američkim Državama sa podnim grejanjem u celom prostoru. Zavšetak ekspanzije kampusa se očekuje 2015. godine.

Podsetimo samo da socijalni medijski gigant „Facebook“ takođe planira novi kampus u Silikionskoj dolini, koji je projektovan od strane arhitekte Frenka Gerija i koji će biti najveći kancelarijski otvoreni prostor na svetu, dok kompanija „Apple“ trenutno gradi njeno novo kružno sedište u Kupertinu u Kaliforniji, projekat britanskog arhitekte Normana Fostera.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...