INFONET-468X60-BANNER

„Kraljevska kula“ u Saudijskoj Arabiji će biti najviša zgrada na svetu

22.02.2013. | Blic

Britanska kompanija „Mejs“, koja je bila zadužena za izgradnju nebodera „Šard“ u Londonu, rukovodiće izgradnjom „Kraljevske kule“ (Kingdom Tower) u Saudijskoj Arabiji, koja će predstavljati najvišu građevinu na svetu. Kula u lučkom gradu Džedi trebalo bi da bude visoka neverovatnih 1.200 metara.

Kompanija iz Džede angažovala je britansku građevinsku kompaniju „Mejs“ da rukovodi projektom vrednim 902 miliona evra, u saradnji sa britanskom konsultantskom firmom „EC Haris“.

Iako još nije zvanično objavljeno koju visinu će „Kraljevska kula“ dostići, kompanija iz Džede je naglasila da će biti mnogo viša od Burž Kalife u Dubaiju, koja sa 830 metara trenutno važi za najvišu na svetu.

Kompanija je takođe otkrila da će građevina na obali Crvenog mora biti visoka kao četiri „Šarda“, što znači da bi mogla da premaši visinu od 1.200 metara. Izgradnja bi trebalo da bude okončana do kraja 2018. godine.

Planove o „Kraljevskoj kuli“ otkrio je arapski milijarder, princ Princ Alvalid bin Talal Alsaud, pre 18 meseci. „Princ se nada da će izgradnjom "Kraljevske kule" skrenuti pažnju sveta na našu voljenu Saudijsku Arabiju. Takođe, otvoriće se na stotine novih radnih mesta za ljude sa sela“, istakao je izvršni direktor kompanije iz Džede, Valid Abdul Džalil Baterdži.

„Kraljevska kula“ će raspolagati prostorom od 500.000 kvadratnih metara, prenosi "Gardijan". U okviru toga će se nalaziti luksuzni hotel od pet zvezdica, stanovi, poslovni prostor, kao i najviša opservatorija na svetu.

Tokom narednih pet godina, Saudijska Arabija planira da potroši preko 300 milijardi evra na infrastrukturne projekte. Kao drugi po veličini grad u zemlji, sa četiri miliona stanovnika, Džeda je dugo bila u senci prestonice Rijada, pa su novi projekti pokušaj da se situacija preokrene.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;