INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bosco Verticale: Prva svetska vertikalna šuma se bliži završetku u Milanu

17.01.2013. | Inhabitat

Još 2011. godine smo izvestili o projektu Bosco Verticale - novoj superstrukturi sa prvom vertikalnom šumom na svetu u Milanu, Italija. Iako su mnogi bili skeptični kada je bila u pitanji izvodljivost izgradnje, arhitektonski biro Boeri Studio izveštava da je struktura svakako više od čiste fantazije - u stvari, ona je na putu da bude završena ove godine.

Dosta smo pisali o zelenim, vertikalnim, neboderima koji integrišu zelenilo u svojoj fasadi, ali za razliku od tih, mnogobrojnih, projekata, evo jednog koji će biti više od samog koncepta. Projektovan od strane Stefanoa Boerija (Stefano Boeri) arhitekte, akademika i bivšeg urednika arhitektonskog magazina Domus. Njegov projekat Bosco Verticale je struktura od 27 spratova koja se uzdiže i trenutno je u izgradnji u Milanu u Italiji. Kada bude izgrađen, on će postati prvi svetski neboder sa vertikalnom šumom.

Dve kule projekta su već dostigle punu visinu, a od aprila 2012. godine radnici su počeli sa postavljanjem drveća na strukturu. Iako je gradnja usporena zbog kiša i snegova u Milanu tokom poslednjih par meseci, očekuje se da će gradnja u punom jeku započeti uskoro kako bi se izgradnja završila do kraja 2013. godine.

Milano je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, a projekat Bosco Verticale ima za cilj da ublaži neke od ekoloških šteta koje su nanete gradu urbanizacijom. Projekat se sastoji od dva solitera visoke gustine sa integrisanim sistemima fotonaponske energije i drvećem i vegetacijom koja je zasađena na fasadi.

Objekat Bosco Verticale predstavlja sistem koji optimizuje, obnavlja i proizvodi energiju. Prekriven biljkama, objekat pomaže u balansiranju mikroklime i u filtraciji čestica prašine koje se nalaze u urbanom okruženju (Milano je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi). Raznovrsnost biljnog života i njihovih karakteristika proizvodi vlažnost, apsorbuje ugljen-monoksid i čestice prašine, proizvodi kiseonik i štiti zgardu od akustičkog i radijacijskog zagađenja. Sve ovo zajedno ne samo da unapređuje kvalitet životnog prostora, nego i pruža uslove za dramatične uštede energije tokom cele godine.

Svaki apartman u objektu imaće balkon na kome će biti zasađene biljke koje su sposobne da odgovore na vremenske uslove u gradu - osenčenost će biti dostupna leti, dok će ujedno filtrirati zagađeni, gradski, vazduh; dok će zimi ogoljeno drveće dozvoliti prodor preko potrebne sunčeve svetlosti unutar prostora. Navodnjavanje biljaka biće odrađeno filtracijom i ponovnim korišćenjem sivih voda koje se proizvode u neboderu. Dodatno, fotonaponski energetski sistemi i vetrogeneratori doprineće samo održivosti nebodera.

Biljke pomažu u zarobljavanju ugljen-dioksida i prašine iz vazduha, smanjuju potrebu za mehaničkim hlađenjem i grejanjem stanova u soliterima, i pomažu u ublažavanju efekta urbanog toplotnog ostrva okoline - posebno tokom leta, kada temperature mogu dostići i preko 38 stepeni Celzijusa.

Dve kule su visine od po 80 i 112 metara, i zajedno imaju kapacitet da smeste 480 stabala velike i srednja veličine, 250 malih stabala, 11.000 biljaka niskog rastinja i 5.000 žbunja (to je ekvivalent od skoro 1,2 hektara šume). Vrste drveća su izabrane na osnovu toga gde bi one trebalo da budu postavljene na fasadama zgrada i bilo je potrebno više od dve godine rada sa botaničarima kako bi se odlučilo koja vrsta drveta je najprikladnija za zgrade i klimu. Biljke koje se koriste u projektu su posebno uzgajane za izgradnju kako bi se postepeno aklimatizovale uslovima koje će doživljavati onda kada budu postavljene na zgradama.

S obzirom na nedostatak zelenih površina u gradu, urbano okruženje Milana ne promoviše biodiverzitet. Novi zasadi će obezbediti urbani ekosistem koji će biti u stanju da podrži prisustvo ptica i insekta. Bosco Verikale ima potencijal da uspostavi ekološku ravnotežu grada i da stvori samodovoljni ekosistem.

Još impresivnija je činjenica da je izgradnja solitera koštala samo pet odsto više od prosečnog nebodera, a vertikalni dizajn projekta obezbeđuje prostor koji je jednak površini rastinja od 50.000 kvadratnih metara. Struktura će sigurno postati presedan ne samo za novogradnju u Milanu, već i za slične gradove koji su bili svedoci istog nivoa urbanizacije. Inovativni koncept pruža održivi model za pošumljavanje u okviru granica razvijenog grada.

Projekat i koncept nebodera Bosco Verticale jeste odgovor na preteranu urbanizaciju i nestanak prirode iz naših okruženja i života. Arhitekta primećuje da ako bi se ove modularne jedinice izgradile kao slobodnostojeće strukture preko jedne površine, za izgradnju bi bilo potrebno 50.000 metara kvadratnih zemlje i 10.000 metara kvadratnih šume. Neboderi Bosco Vertikale su prvi deo njegov predloženog projekta BioMilano, koji predviđa izgradnju zelenog pojasa oko grada i inkorporiranje šesdeset napuštenih farmi, koje su na rubu grada, i njihovu revitalizaciju za društveno korišćenje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;