INFONET-468X60-BANNER

Najveće veštačko skijalište na svetu

27.11.2012. | WAN

"Većina veštačkih skijališta širom sveta su projektovana iznutra bez ili sa veoma malo prozora", objašnjava CEBRA, danski arhitektonski biro koji stoji iza koncepta za najveću svetsku skijašku kupolu, projektovanu za grad Randers u Danskoj. Oni nastavljaju: "Suštinski deo iskustva skijanja sastoji se iz mogućnosti da uživamo u okolnom pejzažu. Predložena kompozicija od tri visoka luka u kombinaciji sa filigranskom fasadnom konstrukcijom omogućava spektakularne poglede na ceo grad Randers."

Tim je tako projektovao ski kupolu od 100.000 kvadratnih metara, kapaciteta od 3.000 ljudi, koja premošćava reku Gudenaen i stvara splet otvorenih rekreativnih prostora. Odozgo gledano, tri luka formira aranžaman u obliku pahuljice, gde se različita padina transformiše u različitu unutrašnju stazu. U pokušaju da napravi unutrašnje padine što je realističnije moguće, tim u birou CEBRA ih je modelovao prema postojećih staza u popularnom skijalištu Alpe d’Huez u Francuskoj.

Svaka staza će imati drugačiji stepen težine i nagibi su kopirani od najpopularnijih staza u francuskim Alpima. Ovde neće biti veštačkih terena jer će se pravi sneg koristiti tokom cele godine. Žičare i liftovi će raspoređivati korisnike na njihove izabrane destinacije, dok je biro CEBRA obezbedio meru fleksibilnosti, omogućavajući da se topografija svakog nagiba menja tokom vremena tako da posetioci mogu da uživaju u različitim skijaškim iskustvima, a da ne moraju da napuštaju Randers.

Inteligentni projekat nije ograničen u zatvorenom jer su arhitekte koristile spoljašnjost zgrade na nekoliko načina tako da maksimiziraju korišćenje strukture. Najviši luk, koji dostiže visinu od 110 metara iznad reke, će se koristiti za najteže staze, stvarajući dva crna prelaza koji mogu da se koriste tokom cele godine. Sledeći, niži, nivo će ugostiti skejt park ili "urbano igralište", dok će najnići nivo bit zeleni gradski park.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;