IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kako postaviti laminat

23.11.2012.

Laminatni podovi su jeftiniji od drveta, ne moraju da budu prikovan, ne moraju da se bruse, farbaju ili lakiraju i prilično su otporni na ogrebotini i mrlje. Oni dolaza u obzir kao alternativa parketu, ali ne za postavljanje u kupatilu, obzirom na to da je vrlo osetljiv na vlagu. Laminat je izrađen od slojeva te može svojom površinskom strukturom oponašati sve moguće vrste drveta.

Laminat u spavaćoj sobi

Osim toga mogući su laminati s uzorcima pločica i razni šareni uzorci, već prema želji. Laminat se uglavnom postavlja kao klik sistem, a površina mu ne zahteva nikakvo posebno tretiranje te se lako čisti i održava. Kao sirovina je prilično robustan, ali s obzirom da mu gornji površinski deo nije od drveta, ne može se renovirati tako da je manje dugotrajan od parketa.

Podovi od drvenih kompozita su u većoj ili manjoj meri slični prirodnom drvetu. Laminatni drveni podovi vrlo brzo su preplavili tržište zahvaljujući jednostavnosti postavljanja, praktičnosti, težnji ka očuvanju prirodnih resursa i naravno - cena laminata je prilično ekonomična.

Alati i materijali za postavljanje laminata

Alati i materijali za postavljanje laminata

Neki osnovni materijal koji vam je potreban:

 • laminat;
 • parna brana najčešće se koristi polietilenska folija debljine 0.2 mm;
 • folija ili tanke ploče;
 • lepljiva traka;
 • lajsne za laminat;
 • najlon za pokrivanje nameštaja;
 • odbojnici.

Osnovni alat koji je potreban:

 • skalpel;
 • gumeni čekić;
 • ubodna testera;
 • metar;
 • bezbednosne naočare;
 • rukavice;
 • olovka;
 • libela.

Kompletno postavljanje laminata zajedno sa materijalon dostupno je od 14 do 30 eura zavisno od debljine i klase laminata.

Pripreme za postavljanje laminata

Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate uraditi sve pripreme. Pre svega, podloga mora biti ravna i čista.  Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.

Pripreme za postavljanje laminata

Izmerite prostoriju u kojoj želite da postavite laminat izracunajte površinu da znate koliko laminata treba da kupite i dodajte još 10 posto za otpatke.

Proverite visinu novog poda u odnosu na vrata u prostoriji, jer može biti neophodno da se smanje vrata i da se prilagode na promenu visene poda.

Neke laminate je potrebno naviknuti na sobnu temperaturu pre postavljanja. Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen. Za to vreme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi.

Koraci za postavljanje laminata

Kada imate betonsku podlogu ili cementnu košuljicu obavezno je postavljanje parne brane. Polaže se sa preklopom od 20 do 30 cm. Ukoliko laminat postavljate preko stare drvene podloge ili pločica parna brana se ne postavlja.

Pored parne brane ispod laminata neophodno je postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i na taj način obezbeđuje bolju podlogu za laminat. Ona se postavlja bez preklapanja.

Postavljanje laminata

Umesto folije možete koristiti tanke ploče, koje su nešto deblje nego folija, a koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. One se samo poređaju po podu i spoje samolepljivom trakom, lako se seku skalpelom.

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema prozoru. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno.

Obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je, uz zid, obezbediti diletacioni prostor tako što ćete na to mesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10cm. Ukoliko nemate ovakvo pomagalo možete sami napraviti odbojnike tako što ćete neku štaflicu iseći na parčiće širine desetak santimetara. Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cevi grejanja i ostale fiksne predmete u sobi.

Postavljanje laminatnog poda

Način spajanja laminata zavisi od proizvođača i obavezno pročitajte upustvo koje ste dobili uz laminat ali mi ćemo objasniti najčešći. Pribiti ploče laminata jedna uz drugu tako da pero lepo legne u utor držeći ga pod određenim uglom jedno u odnosu na drugo. Ako spoj ne funkcioniše potrebno je bočno pomeranje ploče laminata i to će omogućiti lakše uleganje pera u utor. Nemojte koristiti čekić u ovom slučaju već postoji poseban alat na tržištu.

Kada se dođe do kraja reda laminatna ploča će se morati skraćivati da bi se uklopila u raspoloživi prostor. To se radi tako što se ploča okrene za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Obeleži se i odseče po ucrtanoj liniji.

Instalacija laminatne podne obloge

Komad koji ste isekli postavljate na planirano mesto a sa drugim komadom započinjete novi red. Pri tome oba komada rotirate za 180 stepeni tako da ivice reza koji ste napravili budu uz zid. Naravno, prvi red, započinjete celom pločom a drugi polovinom ploče. Na pomenuti način ćete obezbediti da na celoj površini poda ujednačen razmak čeonih ivica u susednim redovima ali takođe imaćete mnogo više otpada laminata koji nećete nigde moći da iskoristite i na taj način nepotrebno poskupeti popločavanje poda.

Kada obeležavate laminat za sečenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive.Takođe, kada sečete, laminat okrenite s dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju.

Postavljanje laminata

Nastavljate da slažete ostale redove po koracima kao i prvi. I spustite je na pod čime se ona pričvrsti za susednu ploču laminata.

Još o jednoj stvari treba da vodite računa. Naime, najmanji komad ploče na krajevima redova ne sme biti kraći od 20 cm. Takođe, razmak čeonih ivica u susednim redovima ne sme biti manji od 40 cm. Ovo je bitno zbog stabilnosti plivajućeg poda ali i zbog estetskih razloga. Pored ovoga treba voditi računa o dužini poda. Ako je pod u bilo kom smeru duži od 8 m, obavezna je primena diletacionog profila.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;