INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi proces laserskog sečenja za bezbednosno staklo

14.11.2012. | Architect Magazine

U arhitekturi, projekat ne samo da razmatra o tome kako se materijali postavljaju, već on takođe mora da se pozabavi sa time kako se oni ponašaju. Kontrolni zglobovi, na primer, su primer razmatranja neuspeha jer se koriste da predvide pucanje koje se prirodno javlja u ekspanzivnim materijalima kao što je beton.

Pucanje stakla je češće ispitivan fenomen u testirnim laboratorijama, i to je dovelo do upotrebe raznih bezbednosnih stakala. Ali, jedan primer, laminirano bezbednosno staklo, je obično ravno i pravougaonog oblika, i teško ga je prilagoditi geometrijski sofisticiranijim instalacijama.

Nedavno su naučnici sa Fraunhofer instituta za mehaniku materijala iz Frajburga razvili metod za sečenje bezbednosnog stakla u bilo kom obliku. Istraživači koriste laser dovoljno vreo da prodre u staklo i ispari međusloj filma. Pre postojanja ove tehnologije, ova vrsta reza se obično postizala rukom sa nožem - što je težak podvig za postignuti sa zakrivljenom geometrijom.

U saradnji sa proizvođačem mašina Helga, istraživači sada mogu seći komplikovane i besšavne konture u staklu. Štaviše, ovaj pristup može biti u potpunosti automatizovan za masovnu proizvodnju stakala - čime se obezbeđuje da su čak i najviše komplikovane fasade bezbedne.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;