E’terra Samara: Ekološki smeštaj u krošnjama

09.11.2012. | Gizmag

E’terra Samara eko-odmaralište u Ontariju, u Kanadi, postavlja 12 novih jednokrevetnih vila u krošnji. Projektovane od strane kanadskog biroa Farrow Partnership Architects, ove eko-kolibe su dizajnirane da budu suspendovane u krošnjama, pružajući divan pogled na Džordžijski zaliv.

Vile u krošnjama su slične Redvud kućicama na drvetu sa Novog Zelanda, ali su mnogo manje u površini. Opremljene sa skromnim nameštajem, oni će pružiti gostima jednostavne pogodnosti i mogle bi uskoro postati veoma popularne zbog svog jedinstvenog izgleda.

Usvajajući građevinske tehnike koje se često koriste za izgradnju laganih drvenih jedrenjaka, svaka struktura na drvetu će biti prefabrikova van lokacije u tri sekcije. Napravljen od lokalno ubranog FSC (Forest Stewardship Council) sertifikovanog drveta, zakrivljeni ram vila će zatim biti suspendovan uz pomoć čeličnog rama i kablovskog sistema koji grli stablo i daje objektu stabilnost.

"Struktura je projektovana da bude suspendovana sa debla drveta, umesto da prati uobičajenu praksu zakivanja u drvo", kažu iz biroa Farrow Partnership Architects. "Time struktura grli drvo, umesto da mu probija meso."

Projektovana da se odupre različitim vremenskim uslovima, kuća na drvetu ima zaštitini poklopac napravljen od PFTE fiberglas tkanine koja nije toksična i od vatrootporne TiO2 (titanijum dioksid) tkanine. "Materijali su izabrani zbog njihovih inherentnih ekonomskih kvaliteta", kažu u birou.

Jednokrevetna vila na drvetu će takođe biti opremljena sa kompostirajućim toaletom i ekološkim tušom koji će odvoditi sivu vodu nazad u šumski sitem. Iako same kućice neće zahtevati veliku količinu energije, ona će ipak biti isporučivana iz decentralizovane fotonaponske mreže.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...