Izgrađena najuža kuća na svetu

08.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Najuža kuća na svetu, Keret House (o kojoj smo već pisali) je otvorena krajem oktobra u bivšem jevrejskom getu, Vola okrugu, između zgrada u Hlodnoj br. 22 i Želazne 72 u Varšavi, Poljska. Fotografije unutrašnjosti koje vam prenosimo otkrivaju iznenađujuće prostran enterijer.

Kao što smo izvestili prošle godine, izuzetno uska kuća sagrađena oportunistički u uličici, varira u širini, od 122 sentimetara na najširem delu u unutrašnjosti, do malih 72 santimetara na najužem delu.

Ipak, njena malena veličina nije uspela da spreči arhitektu Jakuba Ščenznija (Jakub Szczęsny) iz biroa Centrala, da tu smesti kuhinju, toalet i tuš, kao i spavaću sobu (jednokrevetnu, naravno). Po danu ovo je iznenađujuće dobro osvetljen prostor, što je karakteristika koju Ščenzni pripisuje korišćenju materijala od polikarbonata, koje su svetle boje, i koji zbog relativno male debljine maksimiziraju širinu unutrašnjeg prostora.

Projekat je nazvan Ermitaž, ali je poznatiji kao Keret kuća (Keret House) pošto će u njoj provoditi vreme (ako ne i stanovati) izraelski pisac Etgar Keret (na fotografijama). Zvanično, ne vodi se kao kuća. Naime, budući da po građevinskom zakoniku Poljske zbog proporcija objekta on ne može da se zavede kao kuća, objekat je zvanično umetnička instalacija.

Površina osnove objekta iznosi 14,5 metara kvadratnih. Objekat je jednostavna trougla čelična konstrukcija, izolovana sendvič panelima i obložena ivericom. Podignuta je iznad površine ovog prolaza, struju dobija od susedne zgrade i ima nezavisne vodovodne instalacije (kao vodovodni sistem na nekim brodovima).

Kuća je na tri sprata koji su povezani merdevinama. Na prvom nivou je kuhinja sa kupatilom i prostorom za obedovanje. Na drugom je spavaća soba sa radnim stolom, a postoji čak i mini potkrovlje za odlaganje stvari. Enterijer je ofarban u belo, kao i spoljašnjost kuće.

Ulaz u kuću je rešen pokretnim stepenicama: na pritisak dugmeta, one se spuštaju i podižu. Kada su podignute, deo se podvlači pod kuću, a deo postaje podna površina.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...