INFONET-468X60-BANNER

Cevasti svetlarnici: Energetski efikasni i laki za postavku

01.11.2012. | Buildipedia

Da li vaš dom ima tamnu i turobnu sobu ili hodnik bez prozora? Da li gradite novi dom i pitate se kako da dobijete više prirodne svetlosti u podrumu? Jedan od najpristupačnijih načina da dobijete prirodnu svetlost u bilo koju prostoriju jeste preko svetlosne cevi (ili cevastog svetlarnika), koja distribuira svetlost iz kupole na vašem krovu kroz reflektujuće cevi u druge delove vašeg doma.

Stara tehnolohija (korišćena u drevnoj egipatskoj arhitekturi i patentirana u Londonu 1850-tih godina) cevastih svetlarnika sada pruža zelenu alternativu za električnu rasvetu. Ovo smanjenje u potrošnji električne energije ne samo da će smanjiti emisiju ugljenika, već će smanjiti i vaš račun za struju. Pored toga, istraživanja su pokazala da prirodno osvetljenje može biti dobro za vaše zdravlje i da utiče na raspoloženje.

Tradicionalni svetlarnici nasuprot svetlosnim cevima

Strategije za povećanje količine prirodnog svetla u vašem domu uključuju dodavanje prozora, tradicionalnih svetlarnika ili cevnih svetlarnika. Iako uključivanje prozora i tradicionalnih svetlarnika u projektu novog doma može biti isplativo, njihovo uključivanje u okviru adaptacije može biti skupo. Postavljanje dodatnih prozora ili tradicionalnih svetlarnika obično podrazumeva rušenje, postavljanje izolacije i fasade, kao i popravku unutrašnje obloge.

Čak i u novogradnji, instaliranje tradicionalnih svetlarnika će koštati dva ili tri puta više od cevastog svetlarnika kada uračunate sve različite poslove koje dolaze sa njihovom postavkom.

Tradicionalni svetlarnici takođe zauzimaju veliki prostor na krovu. Ako imate komplikovanu krovnu konstrukciju, pronalaženje dobre lokacije za tradicionalni svetlarnik može biti izazov. Vi ne želite da postaite svetlarnik blizu grebena krova, jer to može stvoriti probleme sa curenjem vode. Takođe želite da izbegnete sečenje rogova i krovne rešetke jer to može biti veoma skupo.

Pored toga, bez pažljivog planiranja i projektovanja, tradicionalni svetlarnici mogu stvoriti problem sa kondenzacijom ako se postave u vlažnim prostorijama kao što je kupatilo. Cevasti svetlarnik se često nalazi u zatvorenom sistemu, koji pomaže da se spreči kondenzacija. Inače, cevasti svetlarnik treba da bude izolovan, naročito na sastavima i kada prolazi kroz negrejani prostor (kao što je potkrovlje).

Troškovi postavke svetlosnih cevi

Cevasti svetlarnik može biti postavljen u postojeće kuće za oko dva sata za od 350 do 400 dolara (uključujući i materijal i rad). To je procena za standardnu postavku koja uključuje krov sa asfaltnom šindrom i pravu cev koja se završava po proboju plafona (cev je od 20 centimetara u prečniku ili manje) i svetlosna cev se obično postavlja između podnih nosača potkrovlja i krovnih rogova.

Jedna od opcija za umerno kvalifikovane zainteresovane za smanjenje troškova bi bila zapošljavanje majstora koji bi postavio svetlosnu cev samo na delu krova. To bi podrazumevalo izecanje rupe u krovu i postavljanje gornjeg dela cevi sa kupolom. Profesionalni majstor bi trebao da bude u stanju da uradi ovaj posao za oko sat vremena i trebao bi da garantuje da nećete imati bilo kakvo curenje vode. Ostatak postavljanja je relativno jednostavan.

Količina svetlosti koju želite da distribuirate u enterijer vašeg doma će odrediti koliki će vaš cevasti svetlarnik biti. Obično će cev sa prečnikom od 25 santimetara pokriti oko 14 kvadratnih metara (cev sa prečnikom od 60 santimetara će pokriti do 55 kvadratnih metara). Nekoliko drugih opcija za cevaste svetlarnike koje ćete možda želite da razmotrite obuhvataju ventilacione setove za kupatila, rasvetu za noć, i prigušivače gde želite da ograničite prirodno svetlo.

Razmatranja oko svetlosnih cevi

Efekti na grejanje i hlađenje vašeg doma. Ne želite da sačuvate novac na osvetljenje samo da biste posle više trošili na grejanje i hlađenje nakon postavke cevastih svetlarnika. Obavezno uporedite U faktor i koeficijente solarnog dobitka prilikom poređenja različitih cevastih svetlarnika. U faktor ukazuje na izolacione osobine, dok koeficijent solarnog dobitka izraava koliko se solarne toplote prenosi.

Efekti na estetsku privlačnost vašeg doma. Sa stanovništva estetike, možda ćete želeti da postavite cevasti svetlarnik na neupadljivi deo vašeg krova. Neki ljudi smatraju izgled kupole umanjuje arhitektonsku privlačnost kuće. Ako aposolutno morate da postavite cevasti svetlarnik na vidljivoj strani krova vaše kuće, razmislite od modelu niskog profila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;