PRIJAVA-468X60-BANNER

Može li životinjska krv da bude sledeći ekološki građevinski materijal?

25.10.2012. | Gizmag

Kako bi stoka mogla da postane korisnija? Njihova koža se već koristi za proizvodnju kože, njihovo mleko se koristi za sir, puter i mleko, oni imaju odličan ukus u hamburgerima i dalje služe kao životinje za vuču u mnogim delovima sveta. Britanski arhitekta Džek Munro je pronašao način da napravi građevinski materijal koristeći jedan od rektih mateirjala od stoke koja trenutno ide na otpad - krv.

Munroove "Krvave cigle" (Blood Bricks) se prave tako što se prvo pomeša sveža životinjska krv sa antikoagulantom (EDTA) kako bi se sprečilo da se ona brzo zgruša. Iako je on koristio krv junaca, krv bilo koje druge životinje se takođe može koristiti. Zatim se dodaje natrijum-azid kao konzervans koji sprečava raspadanje i razvitak bakterija. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja stvaranja lepka dodavanjem hemikalija kao što je glacijalna sirćetna kiselina, Munro se odlučio za jednostavnu kombinaciju krvi i vode koja se zatim meša sa peskom.

Postavljanje dobijene mešavine u oplatu i njeno pečenje na jedan sat na 70 stepeni Celzijusa izaziva koagulaciju krvnih proteina kako bi se proizvela stabilna, vodootporna cigla. Sa obzirom da Munro procenjuje da bi 30 litara krvi moglo da se dobije od jednog junca i sa peskom u izobilju, on veruje da "Krvave cigle" imaju potencijal da zamene cigle od blata kao građevinski materijal koji se koristi u sušnim regionima.

U tom smislu, on pokušava da sakupi dovoljno novca kako bi izgradio prototipnu kuću u Sivi u Egiptu, koristeći "Krvave cigle". Ako prototip bude uspešan, možemo očekivati izgradnju dosta kuća od "crvenih cigala" u sličnim delovima planete Zemlje. 

 

Komentari: 1

Tatjana 13.11.2012 17.42.07

Životinjska i ljudska krv su prilično iste- razlikuju se tipovi krvi. Kod sisara (uključujući ljude) krv ima sličan skup tipova ćelija (plazma, crvenih i belih krvnih zrnaca i trombocita, i protein).
Dakle, s obzirom da ne postoji bitna razlika u krvi za ovakvu vrstu proizvoda između životinjske i ljudske krvi (I da bi mogli od krvi samih ljudi praviti ovakve cigle)..- ovo postaje pitanje etike sta je OK a sta ne....
Kod sisara (uključujući ljude) crvena krvna zrnaca nemaju jezgra, dok kod pilića ( i druge ptice RBC imaju itd.. da vas podsjetim na neke od simpaticnih sisara -rodjaka (jer se i njihov embrion razvija u placenti, proizvode mlijeko za ishranu mladunaca, itd): vjeverice, dabar, mačke, psi, svinje, koze, govečad, konji, zebre, majmun, čovjek…itd..
pa sad odlucite dal zaista zelite da se prave ovakve cigle..
ili kada prifali materijala uvjek ima poneki ljudski beskucnik ili neko ko je zalutao u pogresnoj ulici.. jel nam to blistava buducnost? Priroda nam nije ostavila dovoljno nego ce mo poceti sebe i zivotinje da recikliramo..
Dal vise iko razmislja??? Ili samo prihvatamo sve sto nam se servira?

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;