INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Smederevo: U planu izgradnja višenamenskog poslovnog kompleksa kod Sportskog centra

10.09.2012. | E-kapija

Smederevo bi uskoro moglo da dobije novi stambeno-poslovni objekat, na lokaciji ispod Sportskog centra, do ulica Đure Daničića i Vojvode Stepe.

Idejno rešenje ovog projekta predstavljeno je gradskoj upravi u četvrtak a kako su rekli u ovoj ustanovi, ideja je da se prostor oko Sportskog centra zaokruži stambeno-poslovnom celinom odnosno hotelskim kapacitetima, komercijalnim sadržajima i stambenim objektom.

- Priča o izgradnji ovakvog kompleksa stara je 3,4 godine. Reč je o pokušaju da se na jednom beskorisnom prostoru naprave praktični sadržaji od kojih bi grad imao koristi. Da bi se neko zainteresovao za tako nešto i našao investitor bilo je potrebno napraviti konkretan korak pa je urađeno idejno rešenje – kaže Vladislav Dinić, direktor smederevskog preduzeća "Vig".

Ovo preduzeće bilo je jedan od inicijatora izrade idejnog rešenja, jer je, kako kaže naš sagovornik, zajedno sa nekoliko kompanija zainteresovano da učestvuje u izgradnji potencijalnog kompleksa.

Idejno rešenje za mogući stambeno-poslovni kompleks u Smederevu uradio je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Vladimir Lojanica ispred biroa "Proaspekt".

Kako su za "eKapiju" rekli u gradskoj upravi, postoji Plan detaljne regulacije u skladu sa kojim bi urađeno rešenje moglo da bude izvedeno, a naredni korak trebalo bi da bude raspisivanje tendera za izradu projektne dokumentacije.

- Novi poslovno-stambeni objekat u Smederevu zamišljen je kao kompleks kombinovane namene, tako da se u različitim zonama jave različiti sadržaji – kaže arhitekta Vladimir Lojanica.

- U zoni podzemlja predviđena je izgradnja garaže, u zoni prizemlja komercijalni centar i hotel, a u gornjim zonama stambeni sadržaji.

Novi stambeno-poslovni centar u Smederevu nalazio bi se u neposrednoj blizini sportske sale i gradskih bazena, na površini od oko 60.000m2.

Prema rečima Lojanice, kompleks je zamišljen tako da prati liniju uklapanja u ambijent, te su donje zone niže, a gornje više u skladu sa okruženjem.

Najniži nivo kompleksa zauzimale bi podzemne garaže koje bi služile posetiocima sportskog centra i bazena, koji danas imaju problema sa parkiranjem u ovom delu grada.

U okviru prve etaže predviđeni su komercijalni sadržaji – izgradnja poslovnih prostora i lokala, ali i novi koncept zatvorene gradske pijace u koji bi se izmestila postojeća, i megamarket.

Najavljeni hotel imao bi 4 zvezdice, bio bi kapaciteta 50 soba, a namenjen je smeštaju sportista i stranih reprezentacija koje bi gostovale u smederevskoj hali. U okviru njega predviđeno je i nekoliko restorana, koje bi osim gostiju hotela mogli da koriste i ostali posetioci i stanari objekta.

U gornjem nivou budućeg objekta rešenje predviđa izgradnju stambenog kompleksa, zamišljenog u vidu lamela sa posebnim ulazima. Kako je rekao Lojanica, većina stanova bila bi površine između 45 i 55m2, a s obzirom da je u pitanje ekskluzivna lokacija predviđeno je i nekoliko luksuznih stanova.

Izrada idejnog rešenja budućeg stambeno-poslovnog kompleksa koštala je oko 300.000 dinara, a u gradskoj upravi kažu da će se cifra koliko bi mogla da košta izgradnja samog objekta znati posle izrade projektne dokumentacije.

- Grad je tek dobio idejno rešenje.Trebalo bi da bude raspisan tender za izradu projektne dokumentacije nakon čega će se znati više o samoj investiciji. Nakon toga tražiće se i rešenja kako bi izgradnja ovakvog kompleksa mogla da bude finansirana. Da li će to biti jedan investitor ili će se kompleks možda graditi kroz javno-privatno partnerstvo znaće se više u narednom periodu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;