PRIJAVA-468X60-BANNER

Gnezda za ljude od održivo posečenog drveta

31.08.2012. | Inhabitat

Džejson Fan (Jayson Fann) gradi ogromna gnezda koja su dovoljno velika da prime do osmoro ljudi. Gospodin Fan je stanovnik Kalifornije i on pomaže u upravaljanju neverovatnog vrta Big Sur Spirit Garden duž pacifičke obale. U izgradnji ovih neverovatnih gnezda, Fan koristi drvo koje je pažljivo posečeno iz obližnjih šuma. Mnogo dana i radne snage je potrebno da sakupi dovoljno grana (a bez da se ošteti drvo), i još mnogo više da stvori udobna gnezda za ljude koja su ujedno konstruktivno zdrava.

Fan preferira da koristi grane ukaliptusa jer su one jake, fleksibilne i traju duže od drugih grana. On ih sakuplja tako što ih seče sa zdravih stabala, pazeće da ne nanese bilo kakvu štetu drvetu. Zatim, koristeći mačetu, Fan skida lišće sa grana i rasipa ih tako da izbegne bilo kakvu opasnost od požara. Ove grane se sakupe u periodu od 3-4 dana sa pomagačima, a zatim se nabacaju na prikolicu koja ih odvozi na mesto gradnje.

Stvaranje tečnih organskih oblika koji su takođe konstruktivno zdravi je jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava Fan prilikom konvertovanja grana u gnezda za ljude. On to čini tako što savija grane i koristi posebne šrafove, koji se tako teško opažu da oni ne umanjuju prirodan izgled samog gnezda. Fan zatim gradi posebnu bazu koja može da izdraži 1.000 kilograma vlažnog drveta i ljude. Oni se zatim podignu uz pomoć viljuškara ili dizalice i spoje zajedno pletenjem, nakon čega Fan sređuje enterijer sa tkanim prostirkama i gradi pristupne merdevine.

Ova gnezda su postavljena na različitim lokacijama i podržavaju brojne umetničke i kulturne aktivnosti vrta Big Sur Spirit Garden.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;