INFONET-468X60-BANNER

Holanđanin Johan Huibers otvorio Nojevu barku za javnost

31.07.2012. | Inhabitat

Bizarna nova turistička atrakcija je otvorila svoja vrata za javnost u Holandiji - u prirodnoj veličini Nojevoj barci. Projekat je planiran još davne 1992. godine kada je izvođač Johan Huibers sanjao da talasi iz okeana prelaze preko Holandije tokom oluje. On je tada tvrdio da je njegov san usledio uz još veći broj znakova, i to ga je navelo da izgradi barku. Nakon dve decenije planiranja i četiri godine izgradnje, barka je sada otvorena za posetioce.    

Prvi izveštaj o barci, tokom prošle godine je bio da je izgrađena kao masovna struktura. Sada kada je barka zvanično otvorena za javnost, otkriveno je mnogo više detalja.

Prvo, Huibers je naglasio da barka nije projektovana da spasava ljude iz globalne poplave. Umesto toga, on je izgradio ovaj projekat kao simbol svoje vere. Huibers je sagradio kovčeg tačno u specifikacijama navedenim u Bibliji, što je rezultiralo strukturu široku 30 metara, visine 23 metara i dužine 135 metara.

Uprkos planiranju izgradnje konstrukcije još od 1992. godine, na sam početak izgradnje se čekalo sve do 2009. godine. Huibers je prethodno izgradio manji model sa volonterima, i fokusirao se na verziju kako bi ona izgledala u stvarnosti. Svaki detalj je uzet u obzir, kako bi barka bila što preciznija.

Međutim bilo je odstupanja u planovima izgradnje ove konstrukcije. Prema Bibliji, Noa je koristio "gofer drvo" kada je sagradio kovčeg, ali to je tako osporilo trup, pa je podigao zavarivanje metalnih korita uz pomoć nekoliko starih barži zajedno, a zatim koristio skandinavski bor za spoljašnji izgled.

Izgradnja barke je koštala 1,6 miliona dolara, čine je četiri sprata, dugačka je kao jedan fudbalski stadion, pa čak i dolazi u kompletu sa životinjama, iako oni nisu stvarni. Međutim, nijedan trošak nije bio pošteđen ni u tom odeljenju, supruga Johana Huibersa tvrdi da je cena 11.000 dolara samo za jednog slona.

Takođe se pričalo se da će barka isploviti do Londona za vreme Olimpijskih igara, iako se ova ideja ispostavila kao nerealna. Debora Venema-Huibers, menadžer projekta, izjavila je da su morali da se odreknu plana da barka plovi sve do Londona, nakon što su se pitali da li bi drveni brod bio dovoljno siguran za posetioce. 

"Želeli smo da se pobrinemo za 3000 ljudi na brodu, koliko na ovoj barci i može da stane, tako da nismo mogli reći: 'Mi ćemo to ostaviti tako". Imali smo previše ideja a tako malo vremena, pa smo morali da preskočimo Olimpijadu", rekla je ona.

Barka se  nalazi se na Dordrehtu i sada je otvorena za javnost.


Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;